Nationale “Dode papagaaidag” in Australië

PLC

plcNationale "Dode papagaaidag" in Australië

Deze ietwat cryptische omschrijving behoeft enige toelichting. Tot nu toe werd in Australië naar de zaak van de electromagnetische spectrum vervuilende en bandbreedte hongerige Power Line Communicatie (PLC) verwezen als ‘the parrot is not dead yet’, ofwel in goed Nederlands: "De papagaai is nog niet dood".

 

Maar op 7 april j.l. werd de fatale klap uitgedeeld aan PLC. Op die dag nam de overheid de beslissing om voor glasvezel distributie te gaan, waarmee voorbijgegaan werd aan het bestaande kopernetwerk dat momenteel ADSL transporteert, en PLC werd op zijn waarde geschat en bleef helemaal nergens.

De hele PLC discussie gaat aan Nederland een beetje voorbij. Dat heeft twee belangrijke oorzaken: allereerst hebben wij het dichtst bekabelde land ter wereld en loopt naar vrijwel elk huis wel een telefoon- of antennekabel waar internet over getransporteerd kan worden. En ten tweede loopt vrijwel ons gehele distributienet ondergronds. Dat is in landen met bergachtig gebied vaak wel anders. Het probleem zit 'm in die gebieden dan ook in het feit dat PLC plaatsvindt door het bovengrondse distributienet, dat met zijn honderden meters bovengrondse – vaak enkelvoudige – kabels een uitstekende antenne vormt voor het uitzenden van allerlei storingen.

Op een gegeven moment ging de PLC lobby in Australië zelfs zo ver dat men geprobeerd heeft om de radio amateurs te laten kwalificeren als secondaire gebruikers van het radio spectrum. Daarmee zouden de radio amateurs geen poot meer hebben gehad om op te staan waar het neerkomt op bescherming tegen storingen.

PLC testtrajecten werden opgezet en gingen weer ten onder in de Australische staten Tasmania, Victoria en New South Wales. Analyses van de testen wezen uit dat de techniek ontoelaatbare storingen veroorzaakte.

Een van die testen werd uitgevoerd door Aurora Energy in Hobart, Tasmanië. In het begin werd geroepen dat het DE oplossing zou zijn voor het leveren van breedbandverbindingen, maar in november 2007 werd de proef gestopt.

Deze week kondigde de Australische regering aan dat het 43 miljard Australische dollars (ongeveer 23 miljard euro) gaat steken in een National Broadband Network waarmee 90% van alle huizen en bedrijven bediend moet worden. Het Tasmanaanse provinciebestuut en Aurora Energy wisten niet hoe snel ze zich aan moesten melden voor dit project…

Deze voormalige PLC aanhangers hebben nu aangekondigd een glasvezel netwerk te gaan bouwen waarmee 200.000 huishoudens en bedrijven, alle ziekenhuizen en de meeste scholen aangesloten gaan worden op breedband internet.

Het besluit van de Australische regering om glasvezel te gaan uitrollen als gecombineerd project van overheid en private sector markeert glasvezel als essentiële infrastructuur voor alle nieuwe projectontwikkelingen.

Vanaf 1 juli volgend jaar worden projectontwikkelaars verplicht om glasvezel in al hun nieuwe projecten te installeren, en de glasvezel wordt dan voor iedereen toegankelijk voor breedbanddiensten met een snelheid van 100Mb/s.

Niet alleen levert dit high-speed internet, e-learning, gezondheidszorg en ontspanning/entertainment tot aan de voordeur, maar men verwacht hiermee tevens een enorme stimulans te leveren voor kleine bedrijfjes die vanuit huis gerund worden en thuiswerkers.

Terwijl PLC misschien nog een bescheiden rol blijft spelen bij communicatie via het elekrticiteitsnet binnen het huis, gaat 7 april in Australië de geschiedenis in als 'National dead parrot day', nationale Dode Papagaaidag…