Radiostormen op Jupiter

jupiter

jupiterRadiostormen op Jupiter

Op 11 april hoorde een amateur radio-astronoom in New Mexico luide piep- en kraakstoringen uit de luidspreker van zijn kortegolf ontvanger. Het geluid deed nog het meest denken aan aardse onweersbuien met bijbehorende bliksem, maar de bron was dit keer niet aards. Het was een radiostorm op Jupiter

 

Het geluid is te beluisteren op de uitgave van vandaag van http://spaceweather.com .

Astronomen weten al lang dat Jupiter sterke kortegolf radio-uitbarstingen produceert die op aarde waar te nemen zijn; het verhaal van Jupiter's "radio activiteit" is geen nieuws. Maar het is nu wel de beste periode sinds tientallen jaren om naar de reuzeplaneet te luisteren.

De zon zit  zoals we weten in het grootste aktiviteitenminimum sinds een eeuw.
Weinig zonne-aktiviteit vergroot de transparantie van de aardse atmosfeer voor kortegolf radiofrequenties, waardoor de signalen van Jupiter makkelijker en ongestoorder de grond kunnen bereiken. Tegelijkertijd is het effect van aardse radiogolven (interferentie) een stuk minder; dat is een neveneffect van de dip in zonne-aktiviteit. En dat maakt de uitbarstingen op Jupiter eenvoudiger vast te stellen.

2009 wordt een goed jaar voor Jupiter. De planeet beweegt zich van de zon af en is nu te zien als heldere ster in het oosten net voor de zon opkomt. Studenten, leraren en amateurwetenschappers die naar Jupiter willen luisteren en/of kijken zouden eens moeten overwegen om hun eigen radio telescoop. te bouwen.

Bouwpakketten zijn te verkrijgen via NASA's Radio JOVE programma: http://radiojove.gsfc.nasa.gov/