Verbeterde ultra-kleine lineaire transponder

satelliet

satellietVerbeterde ultra-kleine lineaire transponder

William PE1RAH ontwikkelde een van de transponders die gebruikt wordt in de amateursatelliet HamSat (VO-52). En nu heeft  hij een lineaire 435 naar 145 MHz transponder ontwikkeld die in CubeSats gebruikt zou kunnen worden. Hij heeft daarvan een video op YouTube gezet.

 

CubeSats zijn kleine satellieten, een kubus van slechts 10x10x10 cm. De CubeSats die tot nu toe gelanceerd zijn waren slechts in staat om eenvoudige FM gebaseerde één-kanaalssysteempjes de huisvesten, dus Williams werk aan de ontwikkeling van een superkleine lineaire transponder die gelijktijdig 8 CW/SSB QSO's aankan is een enorme stap vooruit.

Op het AMSAT Bulletin Board (AMSAT-BB) schrijft hij:

Ik heb een nieuwe video op youtube gezet over mijn kleine lineaire transponder. Het is een iets verbeterde versie, met beter vervormingsgedrag en wat extra uitbreidingen zoals een automatische uitschakeling bij lage voedingsspanningen.

Wat algemene details:

Het is een Mode-UV [435-145] transponder met 23dBm PEP output op 2m (200mW). Hij loopt op 3.7V gelijkspanning, en schakelt uit als de spanning onder de 3.5V komt. Bandbreedte is 30kHz, en het totale gewicht is rond de 22 gram. Hij heeft een baken aan boord dat volledig programmeerbaar is (bericht, frequentie en vermogen).

De RX en TX frequenties van de transponder zijn door de gebruikter te programmeren, en alle oscillatoren worden gelocked aan een onboard TCXO (Temperature Controlled Xtal Oscillator).

Deze verbeterde versie heeft tevens een optie voor een externe referentie oscillator ingang, en heeft een tap op de 70cm ingang en een tap op de 1e middenfrequent. De taps zijn heel handig om verbindingen met andere transponders of externe telemetrie modems te maken.

De video is hier te zien.
Ik ben tegelijk presentator en cameraman.
Sorry voor het wat beverige beeld hihi..

 

Meer informatie volgt…

73 de PE1RAH
William Leijenaar