Amerikaanse AT knaagt aan 70cm

medical device

medical deviceAmerikaanse AT knaagt aan 70cm

Het Amerikaanse AT, de FCC, heeft voorgesteld om een stuk van 20 MHz UHF frequentieruimte tussen 413 en 456 MHz toe te wijzen aan de goede zaak. Maar dit voorstel kan verstrekkende gevolgen hebben voor de huidige gebruikers inclusief de radioamateurs en de amateur satellieten.

 

Document "FCC Notice of Proposed Rulemaking ET Docket 09-36" vraagt om commentaar op de aanbeveling om maximaal 20 MHz UHF ruimte te reserveren voor gebruik door draadloze medische apparaten. Deze kleine apparaatjes worden in het menselijk lichaam geïmplanteerd en worden gebruikt om weer gevoel en beweging te geven aan verlamde ledematen en organen.

De apparaatjes doen dan dienst als draadloos medisch micro-power netwerk binnen in de patient. Ziekten waarbij deze techniek gebruikt zou kunnen worden zijn onder anderen polio, de ziekte van Lou Gehrig en beschadigingen van het ruggemerg.

Men heeft de 400 MHz band gekozen omdat deze optimaal is voor het transport van HF energie door het menselijk lichaam heen. De apparaten moeten op zijn minst 5 MHz bandbreedte hebben om te kunnen functioneren en zouden moeten werken op basis van laag vermogen en secondaire basis, zonder storing te veroorzaken.

Twintig MHz spectrum opgedeeld in vier band segmenten wordt er voorgesteld, zodat het apparaat uit kan wijken als er al een segment in gebruik is. De voorgestelde banden zijn 413 tot 419 MHz, 426 tot 432 MHz, 438 tot 444 MHz en 451 tot 457 MHz. Men gaat er vanuit dat de toewijzing zal geschieden op secundaire basis en dat de toepassing geen storing mag veroorzaken aan de huidige gebruikers van de band. Feitelijk wordt gevraagd om mee te denken over de mogelijke onderlinge beïnvloeding van deze nieuwe toepassing en de huidige bandgebruikters. Amateur radio en amateur satellieten maken intensief gebruik van de 420 tot 450 MHz band.

Bij de aankondiginge van ET Docket 09-36 zei de huidige voorzitter van de commissie, Michael Copps, dat hij dit document van harte ondersteunt en dat het document volgens hem de mogelijke toewijzing van extra bandbreedte aan geavanceerde draadloze apparaatjes onderzoekt. Hij geeft aan dat deze nieuwe technologie het leven van veel Amerikanen die lijden aan een breed scala van neuro-musculaire problemen significant kan verbeteren.

De tekst van het nieuwsbericht van de FCC is te vinden op:

http://hraunfoss.fcc.gov/edocs_public/attachmatch/DOC-289482A1.doc

of op: http://tinyurl.com/ct8ntw

De vraag is natuurlijk hoe er gereageerd gaat worden als de apparaatjes niet (goed) blijken te functioneren door de aanwezigheid van zendamateurs met veel meer vermogen dan de apparaatjes in dezelfde band. Eens kijken hoe lang de amateurs dan nog secondair zijn. Het knagen aan de relatief grote 70cm band voor amateurs is begonnen…

 

Eén gedachte over “Amerikaanse AT knaagt aan 70cm”

Reacties zijn gesloten.