Website over zonnecyclus 24

Flare

flareWebsite over zonnecyclus 24

In het kader van er-is-nog-steeds-geen-nieuws weer een nieuw initiatief: Kevin VE3EN in Ontario, Canada, heeft een website in elkaar gezet met alle informatie over zonnecyclus 24 verzameld. Zodat je in 1 oogopslag kunt zien dat er nog steeds niets te beleven is.

 

Nou ja, niets… Op woensdag 22 april zagen we zonnevlek 1015 in de ruis zakken, net op het moment dat hij over de westelijke rand van de zon zou verdwijnen. Donderdag 22 april, laat op de dag, kwam hij nog even aan het oppervlak om daarna voorgoed te verdwijnen.

Kevin mengt formele rapporten met de nodige humor (alsof een amateur zou kunnen lachen om zoiets serieus als zonnevlekken!).

Zelf kondigt hij zijn website aan als “All of your Solar and Aurora needs in one place”. De voorpagina is een bonte verzameling van real time data en plaatjes van de zon gelardeerd met de gebruikelijke en bekende radio propagatie indicatoren.

De informatie komt van een breed scala aan bronnen en bespaart je de moeite om alle websites afzonderlijk te bezoeken. De informatie wordt elke twee minuten ververst.

En het antwoord op de vraag die iedereen natuurlijk stelt?

Wel, als we nu nóg niet op het dieptepunt van het zonnevlekken minimum zitten dan zal dat toch zeker de komende twee maanden het geval zijn en daarna zou het aantal sterk moeten stijgen, met een maximum ergens in 2013. Eerdere voorspellingen voorzagen dat we nu al ruim in de stijgende lijn moeten zitten met het maximum in 2011/2012, dus we wachten het maar af… De BBC Science pagina vraagt zich intussen nog steeds af wat er nou allemaal aan de hand is met die zon. En Kevins website? Die vind je hier:

http://www.solarcycle24.com/