Eerste 434MHz sensor geïmplanteerd

Ziekenhuis

ziekenhuisEerste 434MHz sensor geïmplanteerd

Science Daily meldt dat voor het eerst een draadloze sensor geïmplanteerd is die een continue stroom data verzendt over het zuurstofniveau in de hersenen.

 

Wetenschappers in Italië en Ierland laten weten de eerste draadloze sensor ontwikkeld te hebben die continu informatie verzendt over het zuurstofniveau in de hersenen. De nieuwe microsensor – kleiner dan een dubbeltje – kan wel eens de basis worden voor kleine apparaatjes die kunnen assisteren bij het testen van medicijnen en andere behandelingen voor patienten met een ernstige hersenbeschadiging, Alzheimer of Parkinson en andere hersenziekten.

Het volledige artikel vind je hier:
http://www.sciencedaily.com/releases/2009/04/090420084748.htm

Verder is er nog een rapport met de titel 'Real-Time Monitoring of Brain Tissue Oxygen Using a Miniaturized Biotelemetric Device Implanted in Freely Moving Rats' te lezen op http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/ac802390f waarin onder meer staat: "De digitale gegevens worden naar een personal computer gestuurd door middel van een zes-bytes packet protocol door een geminiaturiseerd 434 MHz amplitude gemoduleerd (AM) zendertje. De ontvanger wordt verbondenmet een personal computer (PC) via de universele seriële bus (USB). Speciaal ontwikkelde software stelt de PC in staat om de ontvangen gegevens op te slaan en grafisch weer te geven."


Een noot bij het artikel zegt:

• 430-440 MHz wordt gebruikt door radio amateurs (420-450 MHz in Noord Amerika) en 434 MHz is niet een geschikt deel van het spectrum voor gevoelige medische apparatuur. Er is een geschikt stukje UHF spectrum beschikbaar van 402-405 MHz of 2483 MHz, speciaal voor medische applicaties.

En daar hebben ze gelijk in… Stel je voor dat je het ongetwijfeld zwakke signaal verstoort (want er zal wel geen 6Ah gel-accu mee geïmplanteerd zijn om de zender te voeden), dan kan je op je vingers natellen wie uiteindelijk moet wijken…