Verslag Amateur Overleg 26 maart

Veronlogo

Veronlogovrza-logoVerslag Amateur Overleg 26 maart

Na het aandragen van wat vragen aan de vereniging voor het amateuroverleg dat op 26 maart j.l. plaatsvond, was het akelig stil gebleven. Maar inmiddels zijn de notulen gepubliceerd.

 

Persoonlijk word ik daar niet zo heel vrolijk van. De belangrijkste zaken uit het overleg zijn:

  • Rond de zomervakantie zal het ATOF-beleidsdocument aangepast zijn (Aanvullende Toestemming Onbemand Frequentiegebruik). Door uitbreiding van het aantal DGPS -toepassingen in het banddeel 438 – 440 MHz dienen storingen zo beperkt mogelijk te blijven. De repeaters zullen zoveel mogelijk onder de 438 MHz worden gepland en de DGPS toepassingen tussen 438 en de 440 MHz. Voor dit deel van de band geldt dat DGPS een primaire status heeft en de Amateurdienst heeft een secundaire status. Nu er meer DGPS toepassingen komen is de kans op storing voor en door de amateurs groter geworden. Een repeater op bv. 439 MHz zal niet meer worden toegestaan. De ATV audiofrequentie zal worden vrijgehouden door het agentschap. 
  • De uitbreiding van de 40m band is bekend bij Agentschap Telecom. Het agentschap was en is voorstander van deze uitbreiding (gebruik digitale modes) voor de N-amateurs. Het verzoek van de VERON om meer frequentieruimte toe te wijzen aan N-amateurs wordt door het agentschap niet gehonoreerd. Het agentschap vindt dat er verschil tussen de N en F-amateurs qua gebruiksmogelijkheden moeten blijven bestaan.
  • Er zal een gezamenlijk verzoek van beide verenigingen ingediend worden om te onderzoeken of de radiozendamateurs, vooruitlopend op een eventueel WRC besluit, toegang kunnen krijgen tot een kleine frequentieband rond 500 kHz in Nederland. De VERON heeft reeds een voorstel geschreven, maar nog niet afgestemd met de VRZA. Dhr. J. Janssen (VERON) zal de tekst nog iets aanpassen en dit afstemmen met de VRZA. Ook zal hij de brief schrijven en naar Agentschap Telecom sturen. Hierin zullen argumenten worden opgenomen voor dit verzoek van een early access voor de 500 kHz band in Nederland.

Kortom, een nogal teleurstellend verhaal. 2MHz (20%) van de 70cm band kwijt aan commerciële toepassingen, geen extra faciliteiten voor de N-amateurs op 40 die daar dus concreet ruim 71% van het phone gedeelte (7060 – 7200) niet mogen gebruiken en 10% van hun oude phone rechten moeten inleveren (het stuk 7050-7060 is immers Digitale modes geworden), en de verenigingen hebben (nog steeds) hun huiswerk niet gedaan m.b.t. een stukje afstemming over de 500kHz band. Dat was namelijk al een actiepunt uit het vorige overleg. Mijn vragen over de rechtsongelijkheid voor "oude" en "nieuwe" F-gelicenseerden zijn voor het gemak maar helemaal niet meegenomen.

Ik geef maar geen waarde-oordeel, maar beperk me tot het weergeven van de feiten. Voor degenen die het allemaal zelf nog eens willen lezen, is hier het hele document te vinden…