Multidipool van bandkabel

HF Multidipool van bandkabel

Het voordeel van een HF multidipool antenne is, dat je in principe geen antenne tuner nodig hebt om de antenne in resonantie te brengen. Voor elke band is immers een “aparte” 2 x 1/4 golflengte antenne aanwezig. Er zijn geen traps of verlengspoelen nodig. Nadeel is wel dat je al snel een constructie krijgt die wat weg heeft van een spinnenweb. De variant die Bob, N4JTE, heeft gebouwd kent dit nadeel niet. Hij heeft op een slimme manier gebruik gemaakt van “ribbon cable”, bij ons ook wel bekend als bandkabel of “flatcable”  (of regenboogdraad, tnx Hugo PA2HW)

Met 5 aderig flatcable is het hem gelukt een antenne voor de 10, 15, 17, 20, 40 en 80 m band te maken. Met 50 ohms coax feedline kan hij zijn transceiver zonder antenne tuner hiermee laten werken. Het 40m deel blijkt op 15m ook goed te werken. En dat voor zo’n $35 materiaalkosten en 6 manuren knutselen… De antenne is, succesvol, tot 500 Watts getest.

Omdat de draden van de multidipool zo dicht op elkaar zitten gaat de capaciteit tussen de draden een belangrijke rol spelen. Uitrekenen van de draadlengten gaat hier niet lukken. De lengtes van de antenne, die als inverted-V is opgehangen, zijn dan ook met ‘trial and error’ bepaald. Uiteindelijk kwam hij op de volgende draadlengtes, die wel wat afwijken van de lengtes die je voor een normale multidipool zou verwachten:

Laat je inspireren door het volledige artikel – inclusief duidelijke foto’s – van Bob: http://www.eham.net/articles/21407

Overigens jammer dat de meeste afmetingen in de US dimensies feet (30,48 cm ) en inches (2,54 cm) vermeld staan. Het Windows rekenmasjientje dus aanklikken tijdens het lezen van dit verhaal…. En ik ben de “ribbon cable” ook nog niet in Praxis, Gamma of Bouwhof tegen het lijf gelopen.

Nog even als aanvulling; een "normale" HF multidipool: