Engelse plannen voor “slimme meters”

Slimme meter

slimme meterEngelse plannen voor "slimme meters"

In navolging van de plannen van de Nederlandse regering heeft nu ook de Engelse overheid het plan opgevat om alle woningen voor het eind van 2020 uit te rusten met Slimme Meters en heeft daar nu een referendum over gestart.

 

Slimme meters stellen de energieleveranciers in staat om op afstand het gas- en elektriciteitsgebruik van hun klanten te meten. Hoewel er verschillende methoden zijn om de meters op afstand uit te lezen, zoals bijvoorbeeld met SMS, is men ook in Engeland bang dat de BPL/PLT (Broadband over Power Lines / Power Line Transmission) lobby zou kunnen proberen om hierop in te springen.

Radio frequenties (RF) tot aan 1.5 MHz zouden naar de slimme meters over het elektriciteitsnet getransporteerd kunnen worden. Echter: elektriciteitskabels zijn niet ontworpen om RF te transporterenen stralen onvermijdelijk de grondfrequentie plus bijbehorende harmonischen uit, wat grote problemen kan veroorzaken bij de ontvangst van de favoriete radiozenders van het grote publiek. (Engeland is nog niet zo dicht bekabeld als Nederland en veel radio-ontvangst gaat nog gewoon door de lucht)

En, als een systeem van slimme meters gebruik maakt van BPL/PLT technieken, dan is het logisch dat de leverancier wat extra wil verdienen door over BPL/PLT breedband internet diensten aan te bieden of bewakingsdiensten.

Eerdere pogingen om breedband internet via het lichtnet aan te bieden liepen op niets uit vanwege de hoge kosten waarmee ze niet konden concurreren met internet via DSL of mobiele telefoons. Als de overheid het echter gaat toestaan dat er BPL/PLT slimme meters geïnstalleerd gaan worden in alle woningen dan komt het financiële plaatje voor internet over powerlines er ineens heel anders uit te zien.

Het referendum met betrekking tot de Slimme Meters voor elektriciteit en gas sluit op 3 augustus 2009. Details hierover zijn te vinden op:
http://www.decc.gov.uk/en/content/cms/consultations/
smart_metering/smart_metering.aspx

Een voorbeeld van geschiktere RF technieken voor slimme meters is de toepassing van 900 MHz draadloze techniek samen met 2.4 GHz ZigBee wat beschreven wordt in het artikel 'SDG&E launches 'first wave' of high-tech energy monitors'. Zie:
http://www.signonsandiego.com/news/business/20080718-9999-1b18meters.html

Meer informatie over de slimme meters:

Department for Business Enterprise & Regulatory Reform (BERR) – Smart Meter Trials
http://www.berr.gov.uk/energy/environment/smart-metering/demand-project/page45556.html

Department of Energy and Climate Change (DECC) – Smart Meters
http://decc.gov.uk/en/content/cms/what_we_do/consumers/smart_meters/smart_meters.aspx

IARU EUROCOMM – Smart Meters
http://www.darc.de/referate/ausland/iaru/eurocom/News0308.pdf

BBC News – New smart meter plan is unveiled
http://news.bbc.co.uk/1/hi/business/8042716.stm