NTT toont nieuwe antenne voor mobieltjes en tv’s

Keramische antenne

Keramische antenneNTT toont nieuwe antenne voor mobieltjes en tv's

Het Japanse telecombedrijf NTT heeft een kleine antenne ontwikkeld die onder meer bedoeld is voor gebruik in mobieltjes. De antenne kan ingezet worden voor draadloze communicatie in de millimeterband van het frequentiegebied rond de 60GHz.

 

Een prototype van de antenne werd gemaakt op een substraat van keramiek en heeft een oppervlak van 12 vierkante millimeter. De parabolische antenne biedt volgens Nippon Telegraph and Telephone, ondanks zijn geringe afmetingen, prestaties die vergelijkbaar zijn met die van een antenne-array. Aan de andere zijde van het substraat wordt de rf-elektronica gehuisvest. Op basis van het prototype wil NTT een communicatiemodule ontwikkelen die ongeveer 500mW verstookt en ruwweg 76 euro moet kosten.

Door gebruik te maken meerdere lagen keramiek wisten de onderzoekers van NTT een antenne met de eigenschappen van een parabolische antenne te realiseren, waarbij de antenneversterking 16dBi bedraagt. De micro-antenne kan gebruikt worden om signalen in het bereik van 57GHz tot 66GHz te verzenden en te ontvangen. NTT heeft overdrachtsnelheden van 10Gbps weten te realiseren, waarbij vier kanalen werden ingezet. Aan snellere transmissies werkt het bedrijf nog door de modulatie van het signaal aan te passen.

De kleine antennes zouden in huizen gebruikt kunnen worden om signalen draadloos te verzenden. Meerdere modules zouden dan gebruikt kunnen worden om bijvoorbeeld hdtv's draadloos met afspeelapparatuur te verbinden. NTT denkt niet alleen de overdrachtssnelheden verder te kunnen verhogen, ook zouden de afmetingen verder gereduceerd kunnen worden. Dankzij lagere productiekosten en minder energieverbruik zouden de antennemodules dan ook in mobieltjes gebruikt kunnen worden. De antennes zijn tijdens de woensdag afgesloten Wireless Technology Park-beurs te Japan gedemonstreerd.

NTT-antenne

 (Bron: Tweakers.net)