Luchtbatterij met groot vermogen

accu

accuLuchtbatterij met groot vermogen

Onderzoekers van de universiteit van St. Andrews in Schotland hebben prototypes getoond van een accu waarvan de elektrode van lithium kobaltoxide is vervangen door poreus koolstof.

 

Volgens de onderzoekers zou de accu tot tien maal de energiecapaciteit van de huidige verkrijgbare accu's kunnen hebben en ononderbroken energie uit milieuvriendelijke bronnen als zon en wind mogelijk maken.

airbattery

Volgens de onderzoekers gaat de accu op dit moment, halverwege het vierjarige project, waaraan ook wetenschappers van de universiteit van Strathclyde (Schotland) en Newcastle (Engeland) deelnemen en dat gesponsord wordt door de Engineering and Physical Sciences Research Council (EPSRC), al zo'n acht maal langer mee dan een lithium kobaltoxide accu.

Volgens onderzoeksleider professor Peter Bruce van de universiteit van St. Andrews wordt de grotere capaciteit veroorzaakt door een extra onderdeel dat zuurstof uit de omgeving gebruikt tijdens ontlading. De zuurstof vervangt een chemisch bestanddeel dat in normale herlaadbare batterijen wordt gebruikt. De zuurstof wordt in de cel opgenomen via een oppervlak dat aan de lucht is blootgesteld en reageert in de poriën van de koolstof tijdens het ontladen/belasten van de accu.

De eerste prototypes hadden een energiedichtheid van 1.000 mAh per gram koolstof (mAh/g), de laatste versie heeft inmiddels 4.000 mAh/g bereikt. Dit is het achtvoudige van wat een standaard vaak in mobiele telefoons gebruikte lithium kobaltoxide accu presteert.

De STAIR (St. Andrews Air) accu zou volgens de onderzoekers goedkoper zijn dan de huidige herlaadbare accu's. Het zal wel nog zo'n vijf jaar duren voordat de STAIR cel commercieel verkrijgbaar zal zijn. In eerste instantie zullen de cellen gericht zijn op toepassingen in mobiele applicaties zoals telefoons en MP3-spelers.

Meer info