Duitsland boos over Nederlands DGPS besluit

Duitsland boos over Nederlands DGPS besluit

Het was maar een klein stukje in het verslag van het Amateur overleg van 26 maart j.l., maar het is Duitsland volledig in het verkeerde keelgat geschoten: het Nederlandse besluit om in het banddeel 438-440MHz DGPS toepassingen toe te laten.

 

Letterlijk zeggen de Duitsers: "Het Nederlandse Agentschap Telecom (www.agentschap-telecom.nl) heeft eenzijdig en zonder fatsoenlijke Europese coördinatie het frequentiebereik van 438 tot 440 MHz aan DGPS-toepassingen toegewezen. In Nederland is het deel 436-440 MHz slechts secundair aan de Amateurs toegewezen. De primaire gebruikers zijn data, land-mobiele en radio locatie toepassingen ( tinyurl.com/nny36a ). Hier bestaat het gevaar van conflicten met de in DL primair toegewezen 70-cm-Amateurband van 430 tot 440 MHz. (In Duitsland hebben veel 70cm repeaters 7.6MHz shift en zitten net in dat deel – red.) De Duitse vertegenwoordiger voor VHF-/UHF-/SHF-techniek, Jochen Berns, DL1YBL, heeft dat probleem al in november tijdens de IARU-bijeenkomst in Cavtat/Kroatië met de vertegenwoordiger van de Nederlandse delegatie besproken.

De afspraak is dat op basis van de reeds jaren bestaande toewijzing van dat deel van de 70cm band aan de Duitse relais, de amateurs in Duitsland bescherming genieten. De nationale amateurtoewijzing in het bereik 430-440 MHz in DL is conform de IARU-afspraken. Ieder individueel amateur zendstation heeft in DL het recht op basis van dat IARU-bandplan in het deel 438-440 MHz uit te zenden. Tijdens de HAM RADIO beurs is een afspraak tussen de Belgische en Nederlandse telecomvertegenwoordigers gepland om over een beschermzone voor deze DGPS-systemen te praten. Voor dit soort aangelegenheden is de zogenaamde Berliner Vereinbarung ondertekend, waar ook Nederland voor getekend heeft. Die overeenkomst moet problemen met buurlanden vermijden en coördineert grenswaarden aan de grens met de landen. Het Duitse AT, de BNetzA, heeft dat nu formeel aangekaart."

DGPS (Differentieel Global Positioning Systeem) wordt gebruikt om de nauwkeurigheid van GPS systemen te verbeteren en wordt o.a. toegepast bij landmetingen. In andere landen wordt het frequentiegebied tussen 440-470 MHz daarvoor gebruikt, en vermijdt daarmee conflicten met de radio amateurs. Sommige van deze DGPS-systemen zenden nu al in het grensgebied van België en Duitsland zonder voorafgaand overleg met de betrokkenen. Ook de Belgen winden zich daar over op, zie bijvoorbeeld www.rbo.be/dgps.htm . Het moge duidelijk zijn dat het AT geen vrienden gemaakt heeft met deze actie…

 

Eén gedachte over “Duitsland boos over Nederlands DGPS besluit”

Reacties zijn gesloten.