Ethiopië stoort op 40m

Jamming

jammingEthiopië stoort op 40m

Als je regelmatig luistert in het banddeel van 7.100 tot 7.200 kHz op 40 meter, dan is je misschien een storing opgevallen die nog niet verdwenen is. Zo rond 16.30 UTC begint daar een sterk breedbandig ruissignaal op 7.165 en soms op 7.175 dat zo'n 15kHz breed is en meestal ongeveer een uur duurt.

 

Als je goed luistert, hoor je zwak een carrier van een radiosignaal onder het jammende signaal door.

De boosdoener is Radio Ethiopië die de Voice of the Broad Masses stort dat uitgezonden wordt vanuit Eritrea. En dat is niets nieuws omdat Ethiopië ook regelmatig andere uitzendingen in het Amharisch stoort welke uitgezonden worden door radio Deutsche Welle, op 15 en 11MHz.

In 2008 nam Ethiopië drie of vier nieuwe zenders in gebruik waarvan er een paar regelmatig gebruikt worden om ongewenste programma's te storen. Het storen geschiedt met blokgolfvormige witte ruis dat tussen de 10 en 16 kHz breed is.