Antwerpse hogeschool maakt kontakt met Frank de Winne

ARISS

ARISSAntwerpse hogeschool maakt kontakt met Frank de Winne

Bij onze zuiderburen wordt sinds de lancering van de laatste spaceshuttle missie het ruimteprogramma met meer dan normale belangstelling gevolgd. Een van de astronauten is namelijk de Belg Frank de Winne, ON1DWN.

 

FrankdeWinneEr was een ARISS school-kontakt gepland tussen Expedition 20 en studenten van de Karel de Grote Hogeschool in het Belgische Antwerpen.
Dit kontakt heeft plaatsgevonden op Zaterdag 27 juni 2009 om 09:33 UTC, ofwel 11:33 Europese tijd.

Het kontakt was een soort echolink verbinding tussen het station aan boord van het ISS, NA1SS en W6SRJ, die zich in Santa Rosa, California bevindt. Tim Bosma, W6MU bediende het grondstation.

De downlink signalen waren uitstekend. Frank De Winne, ON1DWN beantwoordde alle 20 vragen en er was nog tijd over om groeten en wensen uit te wisselen. (Zoals satelliet-volgers weten, is een window waarin een polaire satelliet in een lage baan zichtbaar is, vaak niet meer dan zo'n 10 minuten).

Een mp3 geluidsopname van het radio kontakt is te beluisteren op www.ariss-eu.org/archive.htm

ARISS is een internationaal onderwijsuitwisselingsprogramma waarin de ruimtevaartorganisaties NASA, Russian Space Agency, ESA, CNES, JAXA, en CSA, gezamelijk met AMSAT en de IARU organisaties van de deelnemende landen, participeren.

ARISS biedt studenten de mogelijkheid om het fascinerende van amateurradio te laten ondervinden door ze direct te laten spreken met crewleden van het International Space Station.

Leraren, ouders en gemeenschappen zien zo van dichtbij hoe amateurradio en leden van het ISS de interesse bij de jeugd voor wetenschap, techniek en studeren kunnen stimuleren.