500kHz experimenten nemen toe

500kHz experimenten nemen toe

In het kwartaalrapport over het 500 kHz Experiment dat eind mei 2009 eindigt laat Experiment Coördinator Fritz Raab, W1FR weten dat sinds het experiment begon eind 2006, er nu momenteel 21 stations in Amerika actief deelnemen aan het experiment.

 

Het Office of Engineering and Technology van de FCC verleende met de call WD2XSH een experimentele machtiging aan de ARRL in september van dat jaar. In dit kwartaal verleende de FCC slechts één nieuwe experimentele machtiging voor 500 kHz, WF2XAU,  aan Roy Croston, AB4OM. De FCC vernieuwde WD2XGI voor Mike Reid, WE0H. In Amerika worden speciale roepnamen voor het gebruik op 500kHz uitgegeven naast de eigen roepnaam.

In het voorjaar van 2009 maakten amateurs uit de experimentele WD2XSH groep één verbinding, waarmee het totale aantal verbindingen op 336 kwam. Er werden al  500 rapporten ingediend op de 500 kHz Experiment's Web site, waarmee 1051 uur activiteit gedocumenteerd werd. Raab zegt dat al meer dan 34.000 uur activiteit gelogd is op de website sinds het experiment begon. Stations hoeven geen lid te zijn van het experimenten team om ontvangstrapporten in te dienen.

Raab zegt dat als gevolg van de toegenomen stoorniveau's de activiteit op de band wat ingezakt is, maar "propagatie condities zijn over het algemeen goed gebleven voor een aantal lange-afstands rapporten." Hij zegt tevens dat de meeste activiteit dit kwartaal toe te schrijven was aan WD2XSH/6, dat gerund wordt door Pat Hamel, W5THT, uit Long Beach, Mississippi, en WD2XSH/12, dat gerund wordt door Mike Mussler, AI8Z, uit Nederland, Colorado.

Daarnaast zijn er nog negen andere landen waar vergunningen uitgegeven zijn om in de 500 kHz band te experimenteren: Zweden, Duitsland, Tjechië, Engeland, België, Canada, Noorwegen, Roemenië en Denemarken.

Tijdes de viering van International Marconi Day op 25 april maakte een officieel Marconi station dat gebruik maakte van Marconi apparatuur een verbinding net zoals Marconi zelf dat vele jaren geleden deed. GB4FPR werkte vanuit het Fort Perch Rock Marine Radio Museum vlakbij Liverpool. De operators gebruikten Marconi scheepvaartapparatuur in CW, en kregen een 539 rapport van VO1MRC vanuit St John's, Newfoundland. GB4FPR zond uit met 1 W ERP op 502 kHz en ontving het Canadese station op 3566 kHz in dit transatlantische crossband QSO.

Op 18 juni maakten het Noorse kuststation LGQ in Rogaland en LM500LGN in Bergen een QSO op 500 kHz. LM500LGN is een speciale herdenkingsroepnaam dat door de Noorse NRRL uitgegeven is en is de eerste call die speciaal voor dit soort gelegenheden in de lucht is gekomen.

Lees meer over het ARRL 500 kHz Experiment in de juli/augustus 2007 uitgave van QEX.