Wel of niet zenden in de auto?

auto

AutoWel of niet zenden in de auto?

Mag je nu wel of niet zendapparatuur in de auto bedienen? En dan hebben we het niet over GSM's, maar over radio amateur gerelateerde apparatuur. Het antwoord is: "Ja, dat is toegestaan". Maar helaas is lang niet iedereen tot in detail op de hoogte van de tekst uit de wetboeken.

 

Onlangs werd Mario (PD2ARO) aangehouden door de politie. Ze zagen hem een auto besturen met een microfoon in de hand. Het was de microfoon van zijn 2 meter Yaesu 7800 set. Nadat ze hem staande hadden gehouden vroegen ze wat hij precies aan het doen was. Na uitleg schreef de politie direct een bekeuring uit. Een boete van 150 Euro, gelijk aan de boete voor het niet “hands free” telefoneren.

Uiteraard protesteerde Marco en de verbalisant riep de hulp in van nog twee collega's die ter plaatse waren. Maar ook deze twee collega's wisten met de situatie geen raad. Marco's telefoonnummer werd genoteerd en hem werd verteld dat hij teruggebeld zou worden als men eruit was. Hetgeen een week later geschiedde: "U heeft gelijk meneer. Het betreft hier een uitzondering op de wet. U kunt Uw proces-verbaal verscheuren". Het complete verhaal van Marco is hier te lezen (pdf-alert).

Eind goed, al goed zou je zeggen. De burger wordt geacht de wet te kennen, maar de handhavers hebben daar zelf kennelijk ook nog moeite mee. Het is mij ook al eens overkomen met mijn Nokia Mobira in de auto, maar dat zag er natuurlijk wel heel erg als een telefoon uit… Overigens wisten die agenten toen wél dat het bedienen van een amateurzender is toegestaan.

Het artikel waar het om draait is artikel 61a van het RVV: "Het is degene die een motorvoertuig, bromfiets of gehandicaptenvoertuig bestuurt verboden tijdens het rijden een mobiele telefoon vast te houden." En kennelijk is het moeilijk om een onderscheid te maken tussen een mobiele telefoon en een microfoon. Om dat aan de locale handhavers duidelijk te maken, wordt geadviseerd een uitdraai van deze toelichting op artikel 61a in de auto te leggen.