Gesloten repeaters

Repeater

repeaterGesloten repeaters

In Amerika kent men naast het repeatergebruik zoals wij dat kennen, tevens "gesloten" of "privé" repeaters. Dat zijn repeaters die alleen toegankelijk zijn voor betalende leden (gesloten systemen) of voor directe bekenden van de beheerder (privé systemen, bijvoorbeeld lokale clubs). Tegen deze systemen heeft nu een amateur protest aangetekend.

 

Murry Green, K3BEQ, heeft bij het Amerikaanse AT, de FCC, protest aangetekend tegen deze gesloten systemen. Zijn argumenten:

  • Het radiospectrum is van alle amateurs. Een groep amateurs van delen van het spectrum uitsluiten kan dus niet.
  • Amateurs zijn geen besloten en/of elitaire club. Uitsluiting op basis van een lidmaatschap moet dus verboden worden.
  • Het is een schending van de FCC regels waarin staat dat de frequenties efficiënt gereguleerd en efficiënt gebruikt moeten worden. Besloten repeaters zijn niet efficiënt in frequentie gebruik.

Uiteraard hebben de voorstanders van gesloten systemen ook hun argumenten:

  • Door toepassing van een gesloten systeem is de stimulans om te betalen voor het gebruik van de repeater(s) veel groter. Het geld van zo'n ding moet ergens vandaan komen en als er geen stok achter de deur is om daaraan bij te dragen, gebeurt dat te weinig.
  • Het gaat misbruik tegen, omdat iedereen die de repeater gebruikt bekend is.

Ten aanzien van dat laatste: als er inderdaad veelvuldig sprake is van misbruik van een repeater, is er iets voor te zeggen om het gebruik te beperken. Dat ben je zelfs verplicht als beheerder. De Oost-Londense repeater GB3EL wordt al maanden geteisterd door misbruik, waardoor de beheerder het ding tussen 18:00 en 06:00 lokale tijd gewoon uitschakelt. Dan kan je misschien nog beter een gesloten systeem hebben dat je wél kunt gebruiken, dan een open systeem dat uit staat. Dat is voor diegenen die aan de repeater hebben bijgedragen wel zo eerlijk.

Het afsluiten van een repeater gebeurt overigens door middel van DTMF of CTCSS. Niet echt een waterdicht systeem; er zijn maar een beperkt aantal CTCSS tonen en een beetje set kan die dingen tegenwoordig zelfs gewoon scannen. Zelfs mijn IC7E portofoontje kan dat. Even op de ingang luisteren en je hebt de goede CTCSS toon te pakken. En DTMF kan je opnemen en/of uitlezen met een eenvoudige decoder. Maar je maakt het wel moeilijker dan een open carrier systeem zoals de repeater Zoetermeer.

Heeft Murry kans? Niet veel. Er is al tenminste zes keer eerder sinds 1977 (!) geprobeerd om gesloten en privé repeaters uit de lucht te krijgen. Maar de FCC stelt zich op het standpunt dat ze geen open, gesloten of privé repeaters kennen. Slechts een repeater. De benaming open, gesloten of privé is van de amateurs en die moeten onder elkaar maar uitvechten hoe ze daar mee omgaan. De beheerder krijgt de vergunning. Het is aan de beheerder hoe hij zijn systeem ter beschikking stelt en wie hij op het relais toelaat. De FCC gaat daar niet over.

In Nederland kennen wij het verschijnsel Gesloten of Privé repeater (nog) niet. Maar het is geen geheim dat een repeater in de lucht houden gewoon geld kost, en die kosten zouden wel eens significant kunnen gaan stijgen als hier, net zoals in Duitsland , het aantal antenne-opstelplaatsen in rap tempo verdwijnt of vercommercialiseert. Het zou de beheerders in Nederland ook kunnen dwingen tot draconische maatregelen zoals gesloten systemen om de kosten eruit te kunnen halen. Een goed idee? Laat eens in de poll weten wat je er van vindt…