Nostradamus uit de 20m band

Nostradamus

NostradamusNostradamus uit de 20m band

Nostradamus is de naam van een over-de-horizon radar die net ten westen van Parijs ligt. Op 24 juni 2009 rapporteerde de Duitse amateurvereniging DARC (Intruder Watch, DK2OM) aan de Duitse PTT (BNetzA) een storing die veroorzaakt werd door de over-de-horizon radar. Tussen 24 en 30 juni heeft BNetzA de frequentie in de gaten gehouden. Met resultaat.

 

BNetzA rapporteerde als volgt:

Frequentie: Fundamental 13960 kHz
Out-Of-Band produkten: tot aan 14100 kHz, gemeten op 24 juni 2009 om 08.00 UTC
Mode: P0N
Call:  Onbekend
Uitzendtijden: Dagelijks, met tussenpozen
Veldsterkte: op 13960 kHz: 33 dBuV (gemeten op 24 juni 2009 om 10:00 UTC, piek 10 kHz BB)
QTF: Frankrijk, gebied van Dreux-Senonches. Zeer waarschijnlijk worden de out-of-band produkten veroorzaakt door de OTH-B-Radar "NOSTRADAMUS" van het bedrijf "ONERA".

Innmiddels is het probleem verholpen, met dank aan de Duitse en Franse PTT

De NOSTRADAMUS radar heeft een bereik van tussen de 700 en 2.000 kilometer en is uniek omdat dit systeem niet een bistatisch layout toepast maar een onorthodox star-patroon als antenne layout. Het testsysteem staat momenteel in Dreux AB.

Het Nostradamus radar systeem bestaat uit een verzameling van 288 bi-conische antenne elementen die verdeeld zijn over de armen van een ster met drie poten, met een ondergrondse infrastructuur die de zend- en ontvangstelektronica herbergt.

Nostradamus beschrijving  

Nostradamus kan een vliegtuig op een afstand van 700 tot 2000 kilometer detecteren. Dit nieuwe radar concept is gebaseerd op kortegolven met een frequentie van 6 tot 30 MHz die tegen de ionosfeer weerkaatsen, waardoor hij in staat is om objecten over de horizon waar te nemen.

Waar conventionele over-de-horizon radars gewoonlijk gigantische lineaire antenne systemen gebruiken om hun signalen te bundelen, maakt de speciale opbouw van Nostradamus het mogelijk om de richting van de radar zowel in azimuth (360 graden) als in elevatie in te stellen.

Behalve dat Nostradamus daarmee de goedkoopste luchtruimbewaking is, kan het systeem ook gebruikt worden om:

  • Onderzoek te doen naar de ionosfeer
  • het weer en de stromingen op zee in kaart te brengen (van belang voor bedrijven die betrokken zijn bij het off-shore boren naar olie)
  • het opsporen en volgen van boten in nood

Degenen die Google Earth geïnstalleerd hebben kunnen op deze link klikken voor een gedetailleerde opname van de Nostradamus radar.