Een ander VFO met de SI570

Si570

Si570Een ander VFO met de SI570

Voor ons Exciter project heeft Frank PA3CNO een VFO gebouwd met de SI570. Deze heb ik natuurlijk ook gebouwd, maar via tweedehands.nl liep ik tegen een ander heel leuk ontwerp aan voor een breedband VFO met een SI570.

 

Het is een ontwerp van Ton Blokker PA0KLT en is gepubliceerd op de website van de Veron Zaanstreek.

Nieuwsgierig geworden heb ik voor Eur. 10,- de geprogrammeerde processor besteld. Natuurlijk heb ik liever de broncode en ben ik zelf ‘in charge’, maar Ton was duidelijk, hij leverde alleen de geprogrammeerde processor.

Omdat we voor de VFO van Frank gebruik maken van een level converter van wb6dhw gebruiken, dacht ik de schakeling te vereenvoudigen door hiervan gebruik te maken.

schema

Dat viel bitter tegen, het VFO werkt niet of nauwelijks, op sommige frequenties ging het prima maar op de meeste frequenties kwam er heel iets anders uit als het display beloofde. Omdat de levelconverter werkte met de VFO van Frank ging ik niet uit van een probleem in die hoek. Maar na een paar uurtjes spelen en zoeken toch maar eens een mailtje naar Ton PA0KLT gestuurd. Hij wist mij er van te overtuigen dat hij toch wel wat truuks had uitgehaald met de I2C bus om de communicatie tussen de processor en de SI570 goed te laten verlopen. Ton kon alleen instaan voor een goede werking van het VFO als het schema compleet werd nagebouwd.

Omdat ik geen SI570’s op de plank heb liggen en ongeduld om verder te testen een rol ging spelen, besloot ik de SI570 van de levelconverter af te slopen en de schakeling conform schema op te bouwen.

Echt complex is het schema niet, maar het is wel een gepiel met zo’n klein SI570 frummeltje.

Ik heb hem op z’n rug gelegd en aan de aansluitingen draadjes gesoldeerd. Deze draadjes door de gaatjesprint geprikt en deze vervolgens als aansluitpunten van de SI570 gebruikt.

Dat scheelde een dag en een nacht. De VFO deed het perfect, van 3.5 tot 160MHz.

In de configuratiesoftware is de VFO eenvoudig op frequentie te zetten en kan een laagste en hoogste frequentie worden geprogrammeerd. Ook kan een MF frequentie worden geprogrammeerd, zodat het VFO als VFO voor een ontvanger kan worden gebruikt.

Ook kan er een multiplier in de VFO worden geprogrammeerd, noodzakelijk voor de Exciter, want daar gaat 14MHz in op er 3.5MHz uit te halen. Bij een uitlezing van 3.5MHz. komt er uit het VFO 1,2,4 of 8 keer 3.5 MHz. Bij een multipier van 2*2=4 gedraagd de VFO zich dus precies zoals voor de Exciter noodzakelijk.

Natuurlijk moest ik toch proberen hoe hoog het VFO komt, dus de hoogste frequentie in de configuratie op 300 MHz gezet en draaien maar. Bij 225 MHz gaf het VFO het op.

Ik had de VFO mede als extern VFO voor de BITX 20M SSB transceiver willen gebruiken, maar dat feest ging niet door. Het VFO van de BITX loopt van 3 tot 3.25 MHz en de SI570 VFO begint pas op 3.5MHz.

Toch nog wel even geprobeerd of de techniek werkt en de VFO aangesloten op de BITX. Dit werkt prima, maar uiteraard de laagste frequent op de BITX was 14.5 MHz.

Op de dummyload gekeken of de BITX nog wel wilde werken, en dat ging redelijk, door de afregeling natuurlijk een hoop vermogen kwijt maar het klonk nog prima.

Mischien een deler er achter, zodat die wel bruikbaar is voor de BITX.

Ik ga hem eerst maar eens aan de Exciter binden, kijken of die het doet.

Een impressie van de gebouwde VFO:

vfo1

 

vfo2

 

vfo3

 

vfo4