WiFi groeit explosief

wifi

wifiWiFi groeit explosief

Een schijnbaar onbeduidend berichtje op de Japanse Techon website: Wi-Fi lijkt overal door te dringen, en alleen al in het jaar 2011 verwachten Wi-Fi chipset verkopers 1 miljard chips te produceren, volgens ABI Research. Tegen het eind van volgend jaar zullen er in het totaal al 5 miljard van dit soort chipsets wereldwijd verstuurd zijn sinds het bedrijf in 2000 begon met het bijhouden van waar de Wi-Fi chipsets blijven.

 

Volgens praktijk-onderzoeksdirecteur Philip Solis zal in de nabije toekomst "802.11n het belangrijkste protocol zijn dat gedurende 2010 gebruikt wordt, en dat worden er alleen maar meer als de single stream 11n chipsets (die geen MIMO technologie gebruiken) in toenemende mate de 802.11g producten gaan vervangen."

Wi-Fi wordt al lang niet meer alleen maar ingezet voor laptops. Alleen al voor smartphones worden dit jaar meer dan 100 miljoen Wi-Fi chipsets geproduceerd, en die smartphones, naast netbooks en een uitgebreid scala van consumenten apparatuur zoals portable media players, TV's en camera's worden in toenemende mate belangijke marktsegmenten.

Met een maximaal vermogen van 100mW voor een WiFi apparaat is dat een potentieel vermogen van 500MW (ja, Mega-Watt!!) op de WiFi-frequenties. Gelukkig zal niet elk apparaat tegelijk aan staan en wellicht ook niet het volle vermogen van 100mW draaien, maar het potentieel aan vermogen op die band is dus aanzienlijk. In een beetje stedelijk gebied hoef je dan alleen maar je biefstuk in de lucht te steken om 'm binnen een paar minuutjes well-done te hebben…