De ingenieuze schakelingen van Sir Douglas Hall

Sir Douglas Hall

Sir Douglas HallDe ingenieuze schakelingen van Sir Douglas Hall

Sir Douglas Hall heeft tussen 1940 en 1990 veel radio ontwerpen gepubliceerd in Engelse bladen zoals Practical Wireless, Radio Constructor en Radio Bygones. Gelukkig zijn er nu scans van deze klassieke ontwerpen beschikbaar op het web.

 

In een recente posting op de GQRP reflector vestigde Steve G0XAR de aandacht op een website die veel van de klassieke radio ontwerpen van Sir Douglas Hall bevat.

Het eerste artikel op de website werd gepubliceerd door Practical Wireless in december 1943, een tijd waarin Engeland verwikkeld was in de oorlog met Duitsland, en dat artikel begint als volgt:

"De schrijver woont in Noord Rhodesië en zijn dichtstbijzijnde buren wonen 40 km verderop. De dichtstbijzijnde stad, bioscoop, dokter en elektrisch licht zijn 120 km verder, bereikbaar via een weg die niet altijd begaanbaar is.

Radio is daarom uitermate belangrijk maar er zijn diverse problemen bij het ontwerpen van een ontvanger die geschikt moet zijn voor deze omstandigheden. Hij moet uitermate gevoelig zijn om betrouwbare ontvangst van Daventry [in Engeland] onder alle omstandigheden te garanderen, en hij moet zeer zuinig zijn gezien de hoge kosten van batterijen in dit gebied. Batterijen zijn niet alleen duur, maar ook ontzettend moeilijk aan te komen."

De ontwerpen van Sir Douglas Hall kunnen gedownload worden van:
http://www.spontaflex.free-online.co.uk/

The Telegraph Obituary – Sir Douglas Hall, Bt
http://www.telegraph.co.uk/news/obituaries/1460853/Sir-Douglas-Hall-Bt.html

GQRP Yahoo Reflector
http://groups.yahoo.com/group/gqrp/

PW Publishing Ltd
http://www.pwpublishing.ltd.uk/

Radio Bygones
http://www.radiobygones.co.uk/