Zelfbouw paddle

Zelfbouw paddle volgens NB6M

Vooruitlopend op de PI3RAZ CW keyer/decoder, waarvan ik inmiddels print & alle losse onderdelen heb, leek het me handig om alvast een paddle te maken. De paddle wordt niet alleen gebruikt om morse code te genereren, maar ook om de CW keyer te “ programmeren “. In combinatie met programmeertoets van de keyer  kan  dan straks het aantal words/min naar believen verhoogd / verlaagd worden.

 Veel om  hebben al een paddle eigenhandig gebouwd. N2UHC laat op zijn site zien hoe het oorspronkelijk ontwerp van NB6M in elkaar steekt: http://www.geocities.com/n2uhc/paddles.html
Het leuke van dit mechanische project is dat er weinig materiaal nodig is; wat dubbelzijdig print, wat messing boutjes/moertjes, soldeertin en blanke lak.
Volgens sommige beschrijvingen zou je dit apparaatje in 2 uur af moeten kunnen krijgen. Mijn ervaring is dat dat wel heel optimistisch is, met het gepas, gemeet en gesoldeer was ik toch wel wat langer zoet.

 

Bouwbeschrijving

Gebruik voor de paddle stukjes dubbelzijdig ongeetst printplaat met een dikte van 2 mm.
Knip/zaag de printplaat in stukjes met de volgende afmetingen:

Grondplaat: 50 x 38 mm
Achterplaat: 38 x 16 mm
Lever: 45 x 13 mm
Contactplaatjes: 19 x 13 mm

Na het zagen even met een schuursponsje behandelen  en conserveren met blanke lak (uit een spuitbus werkt het handigst). Als je soldeerbout heet genoeg is kun je daar straks gewoon doorheen solderen.
De contactplaatsen op de ‘lever‘ kun je later een soldeerpuntje geven. De contactpunten zijn messingboutjes M4 met dito moertjes. De knop kan bijv. gemaakt worden van 2 mm  dikke plaatjes polypropyleen (een hard kunststof). In de
‘lever’ is een gat van ong. 8 mm geboord om deze te kunnen laten buigen.  Dit gat in stapjes naar boven en onderen uitvijlen (niet te veel!) tot de flexibiliteit in orde is. De koperbaan op de ‘lever’ moet aan beide zijden onderbroken worden. Dit kun je met een ijzerzaagje doen of de scherpe kant van een zoetvijltje. De plaatjes met een stevige bout op de juiste plaatsen aan elkaar solderen.

 

Ik heb het in deze volgorde gedaan: ‘ lever ‘ op achterplaat, achterplaat op grondplaat, 2 contactplaatjes op grondplaat. Door de gaten van de achterplaat kan 3-aderig snoer worden getrokken. Snoer van een oude computermuis is uitstekend. De massa-aansluiting komt bijv. aan de achterplaat. De streep- en puntaansluiting  aan het voorste deel van de ‘ lever ‘. Even met de ohmmeter controleren of de verbindingen goed gemaakt zijn en de messing boutjes goed contact maken op het moment dat dat moet.
Met schildersplakband kan de paddle op tafel worden vastgezet.

Mijn versie wijkt op een aantal punten van het ontwerp van hierboven beschreven af. Al knutselend kwam ik tot de volgende veranderingen:

– M3 i.p.v. M4 boutjes gebruikt (die had ik nog wel)
– De ‘lever’ verlengd door het uiteinde (“ de knop “) direct mee te nemen
– Gebruik van verzwaarde grondplaat (geen schilderplakband op tafels nodig)
– Afmetingen allemaal iets ruimer genomen (is niet kritisch).

Alleen heb ik nog niks passends voor de knop gevonden, maar dat komt nog wel.

" That's all folks "

De paddle, bijna af

 

Afmetingen