Communicatiesysteem reddingsdiensten ramp

C2000

c2000Communicatiesysteem reddingsdiensten ramp

De negatieve berichten over C2000 volgen elkaar in hoog tempo op. Nu weer in het nieuws: "Het communicatiesysteem voor hulpdiensten C2000 zit nog altijd vol mankementen. Op risicolocaties, zoals de petrochemische industrie bij Pernis, de kerncentrale in Borssele en de zwaarst bewaakte gevangenis, de EBI in Vught, hebben hulpdiensten geen of slecht bereik, waardoor zij niet met elkaar en met de meldkamer kunnen communiceren."

 

Dat concludeert het tv-programma Zembla zondag naar aanleiding van eigen onderzoek. Het programma verwijst naar een vertrouwelijke lijst van het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK), waaruit blijkt dat op 65 plaatsen hulpdiensten geen of slecht bereik hebben. Maar het programma vroeg ook de 25 veiligheidsregio's naar het functioneren van C2000. Daaruit blijkt volgens Zembla dat het systeem op nog veel meer plaatsen geen dekking heeft.

Groningen

Het gaat bijvoorbeeld om gebieden langs kust en rivieren, maar ook om de binnensteden van onder meer Groningen, Vlissingen en Tilburg, aldus Zembla. Ook op het strand van Hoek van Holland, waar enkele weken geleden een dansfeest volledig uit de hand liep, is het bereik slecht. En daarvan zou BZK al sinds 2006 op de hoogte zijn gebracht door de politie. Directeur-generaal Dick Schoof van BZK reageert verbaasd en zegt dat dat hem niet bekend was.

Tunnels

Verder zijn er talloze winkelcentra, stadions, ziekenhuizen en tunnels waar het systeem onvoldoende werkt. Het zijn plekken 'binnenshuis' waar duizenden mensen tegelijk gered moeten kunnen worden. De eigenaren van deze locaties moeten zelf zorgen voor C2000-dekking en gemeenten zijn belast met het toezicht daarop. Vijf jaar na deze eis van het ministerie hebben veel plaatsen nog altijd niets geregeld, concludeert Zembla. Lokale bestuurders weten ook niet dat zij dat moeten doen.

,,Voor zover gemeenten het niet hebben geregeld, zullen zij verantwoording af moeten leggen als er iets ernstig fout gaat'', stelt directeur-generaal Schoof.

Onveilig

En meer dan de helft (53 procent) van de politiemensen voelt zich tijdens het werk onveilig door de mankementen in het communicatiesysteem. Dat blijkt uit een landelijke enquete onder politiemensen van politievakbond ACP in opdracht van Zembla. ,,Zoveel politiemensen denken dus dat het systeem niet werkt wanneer zijn het 't hardst nodig hebben'', aldus ACP-voorzitter Gerrit van der Kamp.

Volgens Schoof is Binnenlandse Zaken ,,allerlei dingen'' aan het doen om de dekking van C2000 te verbeteren.

Het is te triest voor woorden om te zien dat waar zendamateurs bij de invoering  van C2000 al op de zwakke plekken wezen, deze nu ook door de gebruikers zelf ervaren wordt. Nog triester is dat de problematiek afgewenteld wordt op eigenaren van locaties waar geen dekking is. Het is alsof een snelweg door de overheid maar gedeeltelijk is aangelegd en als daardoor gevaar ontstaat, diezelfde overheid jou het ontbrekende stuk laat asfalteren. Zo worden de gevolgen van een door de overheid ingericht falend systeem op de schouders van een locatieverantwoordelijke gelegd. Directeur-generaal Schoof doet hier aan een stuk afschuivingspolitiek waarvoor hij eigenlijk ogenblikkelijk uit zijn functie ontheven zou moeten worden wegens grove onbekwaamheid. Maar ja, ze drinken een glas, doen een plas, en alles blijft zoals het was. En gaat het mis, dan offeren ze een onwetende lokale bestuurder op het politieke offerblok. Een grof schandaal…