Hoog rendement met gestapelde zonnecellen

zonnecel

zonnecelHoog rendement met gestapelde zonnecellen

Onderzoeksinstituut IMEC (Leuven, België) heeft een technologie ontwikkeld voor de productie van mechanisch gestapelde ‘triple-junction’ zonnecellen.

 

Het verwachte conversie-rendement van meer dan 40% is hoger dan wat tot nu toe met monolithische ‘triple-junction’ cellen werd bereikt. De zonnecellen worden opgebouwd uit drie lagen van verschillende materialen (InGaP, GaAs en Ge). Deze materialen hebben verschillende spectrale gevoeligheden. Door ze in één zonnecel te combineren kan een groter deel van het zonnespectrum in elektriciteit worden omgezet dan met een zonnecel die van één materiaal is gemaakt.

De nieuwe stapeltechnologie werd tijdens de European Photovoltaic Solar Energy Conference in Hamburg gedemonstreerd met een tweelaags model van GaAs en Ge. Deze cel bestaat uit een GaAs-toplaag van slechts 4 µm dik, die transparant is voor infrarood licht en een rendement heeft van 23,4 %. Deze toplaag is mechanisch bevestigd op een Ge-onderlaag die het doorgelaten infrarode licht met een rendement van 3 – 3,5%  converteert. Beide lagen zijn voorzien van aparte elektrische aansluitingen.

IMEC verwacht het eerste exemplaar van een drielaags zonnecel aan het begin van volgend jaar te kunnen presenteren.

Meer info is hier te vinden.