Chinese QRP-set

HB-1A

HB-1AChinese QRP-set

Voor de CW-QRP enthousiasten is er tegenwoordig ook in het verre oosten wel wat te verkrijgen. De HB-1A is een ultra-compacte 3-bands CW QRP transceiver en wordt gefabriceerd in China door zijn ontwerper BD4RG, een mede amateur met de naam Bu Xianzhi uit de Chinese stad Nanjing.

 

De prestaties zijn te vergelijken met de Elecraft KX-1 en biedt de keuze tussen de 20, 30 en 40 meterband. Volgens opgave komt er 4 Watt uit bij een voedingsspanning van 12 Volt DC en 2 Watt nominaal op de 8 interne AA accu's (9,6V). HB is de afkorting van Home Brew en hij werd vroeger als bouwpakket op de markt gebracht. Tegenwoordig wordt de HB-1A als compleet gebouwd product aangeboden (zonder accu's) in een professionele behuizing en gebruik makend van Surface Mounted Technology (SMD). De kosten lopen niet uit de pas met vergelijkbare sets uit dit segment die gelijkwaardige specificaties hebben qua mogelijkheden, vermogen, multiband en natuurlijk afmetingen. De huidige prijs inclusief vrachtkosten vanaf de fabriek maken dit apparaat een koopje vergeleken met andere sets uit dit segment. En wat krijg je daarvoor:

 • 20 meter, 30 meter en 40 meter amateurband.
 • Ontvangst van 5 MHz tot 16MHz.
 • Maximale uitgangsvermogen ongeveer 4 Watt.  
 • Gewicht ongeveer 350 gram.
 • Batterijhouder voor 8 oplaadbare AA batterijen.
 • Ingebouwde auto function toetsen.  
 • DDS VFO met 20 geheugenplaatsen voor frequenties.
 • Digitale afstemming met LCD technologie.
 • Automatische keyer met programmeerbare callgever voor automatisch CQ.
 • RIT 10 Hz, 100 Hz.
 • Frequency conversion super- heterodyne ontvanger.
 • Voedingsspanning van 8-14 VDC.
 • Ingebouwde AGC functie.

Op het display is informatie af te lezen met betrekking tot het uitgangsvermogen, RIT, geheugen frequenties en de kortegolf-radio ontvanger functies.

HB1A 

Dit is een ideale set voor de CW enthousiast die op gelegenheidslocaties even een station wil neerzetten. Een picknick plek in een park met de antenne in de dichtstbijzijnde boom gegooid, een afgelegen kampeerplek, wandelingen in de natuur en zo zijn er nog wel meer toepassingen te bedenken. Nadeel ten opzichte van bijvoorbeeld de KX-1 is dat er geen antennetuner in zit (wat bij de KX-1 overigens een optie is die $100 extra kost). Daarvoor zou je eventueel de MFJ-971 kunnen gebruiken. Maar behalve 130 euro lichter ben je dan een extra doosje en 870 gram zwaarder en voor een backpacker is dat een nadeel. Het stroomverbruik is redelijk en bedraagt 50-75 mA bij ontvangst. Volgens de fabrikant kan je er bij gebruik van 2200 mA oplaadbare batterijen en 2 Watt uitgangsvermogen ongeveer 15-20 uur mee werken bij een ontvangst/zendverhouding van 2:1.

HB1A2 

De huidige prijs is $215 en daar komt $39 verzendkosten bij. Dat is nog geen €158 als Wouter Bos er met zijn tengels vanaf blijft. Anders wordt het €188. Ter vergelijking: de kale KX-1 van Elecraft doet $299 en dan heeft-ie maar twee banden. Uitbreiding van de KX-1 met de 80/30m-band module kost nog eens $80 en dan heb ik het nog niet over de veel magerder bediening van de KX-1. Dus de HB-1A is zeker waar voor zijn geld.

Update: De set scoort 5 uit 5 in de reviews op eham.net .

Als je geïnteresseerd bent in een HB-1A Mark II, dan kan je kontakt opnemen met K1HAH die de orders verzorgt. Je dient wel over een zendmachtiging te beschikken. Voor de betaling wordt PayPal geaccepteerd (dat heeft eigenlijk de voorkeur) door de fabrikant.

Volgens geruchten komt er midden 2010 een nieuwe versie waar ook SSB en Data modes in beschikbaar zullen zijn.

 

Eén gedachte over “Chinese QRP-set”

Reacties zijn gesloten.