Radio Praag kortegolf bedreigd met sluiting

TjechischeVlag

TjechischeVlagRadio Praag kortegolf bedreigd met sluiting

Zojuist is bekend geworden dat het Tsjechische ministerie van Buitenlandse Zaken voornemens is om alle uitzendingen van de Tjechische Republiek via Radio Praag aan het einde van 2009 te beëidigen.

 

Dit zou een onomkeerbare stap zijn. Radio Praag is momenteel de enige klant van de exploitant van de zender te Litomysl en dit zou leiden tot de sluiting en ontmanteling van die zendersite.

Radio Praag's voormalige hoofdregisseur David Vaughan is bang dat de sluiting van de kortegolfzender, als deze doorgaat, het einde betekent voor Radio Praag.

Hij schrijft: "toen ik ook actief was in de European Broadcasting Union, volgde ik de ontwikkelingen in de internationale omroep op de voet. Gedurende die periode verlieten een aantal internationale zenders hun wortels in de radio – bijna altijd als gevolg van de actie van bureaucraten in plaats van degenen die betrokken zijn bij de stations zelf. Bijna zonder uitzondering was het resultaat, vroeger of later, de totale ondergang van het station."

De heer Vaughan vervolgt: "Het nieuws van de laatste bezuinigingen brengt de medewerkers en het management van Radio Praag in een moeilijke positie. Het zal niet gemakkelijk zijn voor hen om een campagne te starten om de kortegolf uitzendingen te behouden, omdat ze geconfronteerd zouden kunnen worden met het alternatief van banenverlies. Gezien het feit dat de hoeveelheid geld die nodig is om de kortegolf uitzendingen te redden vrij klein is [ongeveer een half miljoen euro per jaar], ben ik ervan overtuigd dat de zaak de moeite waard is om voor te vechten en dat het niet neer hoeft te komen op het uitruilen van banen tegen de kortegolf. Als de beleidsmakers bij de overheid en op het ministerie duidelijk kan worden gemaakt wat er op het spel staat, ben ik ervan overtuigd dat het geld gevonden kan worden."

De heer Vaughan zegt dat Radio Praag op dit moment ondersteuning behoeft van luisteraars. Hun adres is:

Radio Prague
Vinohradská 12
120 99 Praag 2
Czech Republic

Tel: (+420) 221 552 933
Fax: (+420) 221 552 903
E-mail: cr@radio.cz

Luisteraars kunnen ook contact opnemen met het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Tsjechische Republiek:

Ministerstvo zahranicních vecí
Loretánské námestí 5
118 00 Praha 1, the Czech Republic
tel: +420 224 181 111
e-mail: podatelna@mzv.cz