Speciale videocamera maakt radiogolven zichtbaar

radiocamera

radiocameraSpeciale videocamera maakt radiogolven zichtbaar

Het Japanse 'National Institute of Information and Communications Technology' (NICT) heeft een speciale camera ontwikkeld die een soort video-opnames kan maken van elektrische velden. Op deze manier kunnen radiogolven zichtbaar worden gemaakt. Het apparaat kan in de toekomst worden gebruikt bij de ontwikkeling van antennes en het verrichten van metingen aan elektromagnetische ruis.

 

De camera maakt gebruik van het feit dat de refractie-index van monokristallijn zinktelluride (ZnTe) wordt beïnvloed door een elektrische veld. Wanneer een elektronische schakeling op een ZnTe-kristal wordt geplaatst, zal de refractie-index van het kristal veranderen onder invloed van het elektrische veld dat de schakeling produceert. Door nu laserlicht op het ZnTe-kristal te laten vallen en opnames met een CMOS-sensor te maken van het gereflecteerde licht, kunnen de veranderingen in de refractie-index zichtbaar worden gemaakt. Na een aantal bewerkingen kunnen de opnames op een monitor worden getoond.

De bandbreedte die door dit systeem kan worden gemeten, loopt van 10 MHz tot 110 GHz. De opnames worden gemaakt met een zeer hoge snelheid van 20.000 beelden per seconde. Na integratie van de beelden (om ruis te verwijderen en zwakke signalen duidelijker zichtbaar te maken) is dit gereduceerd tot een waarde van 10 tot 1.000 beelden per seconden. De opnames kunnen naderhand in slow-motion op een beeldscherm worden afgespeeld.

Meer info:
http://techon.nikkeibp.co.jp/english/NEWS_EN/20091015/176464/?P=2
http://www.nict.go.jp/index.html