Ook Radio Vlaanderen stopt met kortegolf uitzendingen

rvilogo

rvilogoOok Radio Vlaanderen stopt met kortegolf uitzendingen

Nadat eerst al bekend werd dat Radio Praag stopt met uitzendingen op de kortegolf, heeft nu ook Radio Vlaanderen International aangekondigd te stoppen met kortegolf uitzendingen.

 

De laatste uitzending van Radio Vlaanderen via de kortegolf zal op zaterdag 24 oktober plaatsvinden. RVi zond ongeveer twee uur per dag uit en volgens het management staan de kosten voor het huren van de kortegolffrequenties niet meer in verhouding tot de steeds kleiner wordende groep gebruikers van deze technologie.

RVi richt zich op alle Vlamingen in het buitenland, zowel ‘expats’ als toeristen. RVi-radio beschikt over twee kanalen, Radio Vlaanderen en Radio Vlaanderen Info, die in Vlaanderen en de wereld te beluisteren zijn via satelliet, kabel, DAB, internetradio, en middengolf. De uitzendingen via kortegolf voor Zuid-Europa stoppen vanaf 24 oktober, met de overgang naar de wintertijd.

Een groot nadeel bij de kortegolfuitzendingen is de mindere kwaliteit ten opzichte van de alternatieve ontvangstmogelijkheden. En daarom werd deze frequentie steeds minder beluisterd. Dat blijkt ook uit een recente internetenquête bij de RVi-luisteraars. Mensen maken meer en meer gebruik van de alternatieven, via satelliet of via internet. Wie bijvoorbeeld voor langere periode in Zuid-Europa verblijft kan zich bij lokale providers registreren voor een internetmaandabonnement. Via PC of laptop houden mensen contact met het thuisfront en hebben ze via internetradio makkelijk toegang tot het RVi-aanbod.

Wat ook hier weer even gemakkelijk vergeten wordt is dat kortegolf altijd werkt, en internet en/of satellietontvangst niet overal ter beschikking of mogelijk is. Ook voor België eindigt dus het kortegolftijdperk voor de radio-uitzendingen.