IARU richt zich op 600m-band

IARU-logo

iaru-logoIARU richt zich op 600m-band

De International Amateur Radio Union IARU wil een wereldwijde toewijzing voor radio-amateurs voor het 500kHz bereik  (600-Meter-Band) realiseren. Dat heeft de Administrative Council van de IARU tijdens een bijeenkomst in Christchurch (Nieuw-Zeeland) als hoofddoel voor de eerstvolgende World Radiocommunication Conference in 2012 (WRC-12) gedefiniëerd.

 

Volgens Hans Blondeel Timmermann, PB2T, voorzitter van de IARU Regio 1, is het tijdstip voor een nieuwe indeling van dat frequentiegebied nu ideaal, omdat het noodkanaal voor schepen op 500 kHz niet meer gebruikt wordt; daarvoor in de plaats is het Global Maritime Distress Safety System GMDSS gekomen. De 600-Meter-Band is voor de amateurdienst vanwege de bijzondere propagatie zo net onder de middengolfband zeer interessant, aldus Timmermann.

Bijzondere toewijzingen in diverse Landen

In diverse Europese landen is het al mogelijk om in de 600-Meter-Band te werken. Zo is in Engeland en Ierland gebruik toegestaan tussen 501 en 504 kHz  met maximaal +10 dbW (= 10 W). België geeft in datzelfde gebied toestemming voor telegrafie met 5 W ERP. In Duitsland en Tjechië zijn experimentele bakens toegestaan, zoals OKØEMW op 505.06 kHz met 1 W ERP en zes bakens in Duitsland op 505.1 kHz met 9 W ERP. In de verenigde staten beschikken rond de 25 stations over een bijzondere toestemming voor het werken tussen 505 en 510 kHz met maximaal 20 W ERP voor smalbandige toepassingen of tussen 505 en 515 kHz met maximaal 200 W ERP.

Bij de volgende vergadering van de IARU zal geprobeerd worden om het gebruik wereldwijd toegestaan en geharmoniseerd te krijgen.