Aanpassing Morse(de)coder

cw key

cw-keyAanpassing Morse(de)coder

Gisteren op de verenigingsavond bleek bij verschillende bouwers van de CW keyer/decoder de keyer niet te werken. De reden hiervoor is, als je het weet, heel logisch: omdat de CW keyer en de decoder eigenlijk twee verschillende projecten zijn, is de uitgang van de CW keyer op de print niet doorverbonden met de key ingang van de decoder.

 

Op onderstaande printlayout is een blauw lijntje getrokken tussen de punten die met elkaar moeten worden doorverbonden.

Wijziging1

Toen de keyer eenmaal werkte, kwam er nog een probleem boven water: De CQ knop werkt niet.  De verklaring hiervoor is dat de aansluitingen van de Iambic schakelaar en de CQ knop verwisseld zijn in de software. Omdat de Iambic knop niet gebruikt wordt, bestaat een hardware modificatie uit een klein draadje:

Wijziging2

Voor wie liever een een nette oplossing in de software heeft, programmeer ik de PIC opnieuw. Laat het even weten, dan neem ik bij de volgende verenigingsavond de programmer mee.

Tevens hierbij de gebruiksaanwijzing van de keyer/decoder:

Gebruiksaanwijzing CW Keyer

 1. Snelheid verhogen: hou de prog knop ingedrukt en druk onderhand op de ‘dot’ op de paddle. Of druk op de + op het numeriek deel van het toetsenboard. U hoort een u (..-)
 2. Snelheid verlagen: hou de prog knop ingedrukt en druk onderhand op de ‘dash’ op de paddle. Of druk op de – op het numeriek deel van het toetsenboard. U hoort een d (-..)
 3. De snelheid opslaan in het geheugen: Druk op prog knop
 4. Call programmeren: Druk op de prog knop en hou deze ingedrukt. Druk op de eerste letter van de call. De CW Keyer seint de getypte letter gevolgd door de v (…-). Laat vervolgens de prog knop los en druk de rest van de letters van de call in op het toetsenboard. Druk vervolgens op de spatiebalk tot U een k hoort (-.-). De call is nu geprogrammeerd. Er zijn 10 posities beschikbaar. 
 5. Het toetsenboard:
  •   +             snelheid verhogen, U hoort een u (..-)
  •   –              snelheid verlagen, U hoort een d (-..)
  •   F1           sein call
  •   F2           sein CQ
  •   \              sein /     (-..-.)
  •   ?              sein ?    (..–..)
  •   =             sein =    (-…-)
  •   ,               sein ,     (–..–)
  •   En natuurlijk gewoon alle cijfers en letters

Het is mogelijk vooruit te typen; hiervoor wordt de buffer van het keyboard gebruikt. Daarom werkt ook de spatie: deze genereert de wachttijd tussen twee woorden. De keyboardbuffer is echter wel beperkt: bij het teveel vooruit typen gaat de keyer karakters missen!

 

2 gedachten aan “Aanpassing Morse(de)coder”

Reacties zijn gesloten.