30m ontvanger voor QRSS bakens

30m ontvanger voor QRSS bakens

 

Er is een groep enthousiaste amateurs die met heel kleine vermogens experimenteert. Dat kan door een lage seinsnelheid te gebruiken. QRS betekent "verlaag uw seinsnelheid". Met die extra S van QRSS willen ze aangeven dat het echt een heel lage seinsnelheid is. Een "punt" duurt 3 of 10 seconden. Veel QRSS activiteit vindt plaats in een bandje van slechts 100 Hz, namelijk van 10140.0 tot 10140.1 kHz in de 30 meter amateurband.

 

Dit bandje is de helft van een smal CW filter van 200 Hz en net breed genoeg voor 1 CW signaal. Maar er passen wel 20 QRSS bakentjes in. Natuurlijk is ons oor volledig ongeschikt om in dat 100 Hz bandje al die signaaltjes van elkaar te scheiden en uit de ruis te filteren. Maar onze ogen kunnen dat wel! Op het beeldscherm van de PC kun je al die signaaltjes, gedetecteerd door de speciale software, prima onderscheiden. Het audio signaal van de ontvanger wordt namelijk op de geluidskaart van de PC aangesloten en met een speciaal daarvoor ontworpen software programma kun je bandbreedtes realiseren van 0.3 Hz of minder.

Onno, PA2OHH, heeft een eenvoudige ontvanger ontworpen die uitermate geschikt is voor de ontvangst van de “ langzame “ signalen. Bezoek zijn site en bekijk de doordachte 10.1 MHz ontvanger: http://www.qsl.net/pa2ohh/09qrx1nl.htm

De VXO van de ontvanger werkt op de halve ontvangstfrequentie (met het mixer-principe van RA3AAE) En laat dat nu net de frequentie zijn van het goedkope, makkelijk verkrijgbare 5068.8 kHz kristal.

Je kunt ook zonder ontvanger QRSS signalen bekijken. Dat kan met de zgn. web-grabbers die via internet beschikbaar zijn.
Claudio, I2NDT, heeft een aantal on-line grabbers voor u verzameld:

http://digilander.libero.it/i2ndt/grabber/grabber-compendium.htm