Ervaringen met Magnetic Loops

Hexloop

HexloopErvaringen met Magnetic Loops

Om nog even op Magnetic Loops terug te komen: Als ik bij mij de straat uit loop, loop ik zo ongeveer tegen het QTH van Bart PA3HEA aan. Bart had al een hele tijd een Magnetic Loop op zijn dak staan, maar recent zag ik daar een tweede bij verschijnen. Reden om eens naar zijn ervaring te vragen.

 

 

Dat leverde een zeer uitgebreid antwoord van Bart op, interessant genoeg om met jullie te delen:

"Beste Frank,

Ik zweer bij deze antenne's. De tweede (kleine) loop is voor 10 t/m 20 en de vierkante (grote) is voor 20 t/m 40. De resultaten zijn beter in vergelijking met een dipool van 2x 20m. Ik wil graag buiten Nederland werken.

Loop1 

Ik heb alles op m'n "eigen" dak, ze zijn niet hoog: zelfs 1 voor 80m of met een grote C 160m is maar max 4 meter hoog. Op 80 en 160 moet je niet verwachten dat je lekker lokaal in Nederland kan werken, daar ga je overheen.

Een dipool straalt recht omhoog omdat die te dichtbij de grond staat, jou niet onbekend natuurlijk. Andersom geldt dit dus ook, met een dipool kom je Nederland haast niet uit ivm dit fenomeen. Met de loop op de lage banden gaat dit beduidend beter is mijn ervaring.

Ik kan (als ik zou willen) storing elimineren door te richten maar kan ook richten op een signaal zodat deze net even beter binnen komt. Het is geen richtantenne, het stralingspatroon is 8 vormig zoals ik ze heb staan, maar het hangt er maar net vanaf uit welke hoek je het signaaltje op je antenne krijgt en dat kunt je beïnvloeden is mijn ervaring. Ander groot voordeel is dat de antenne resonant is op een bepaalde frequentie onafhankelijk van de staandegolf verhouding. Je stemt de C zo af dat de loop begint te resoneren op de frequentie waar jij op dat moment zit, dat merk je doordat de inpedantie op het voedingspunt daalt. Hoe jij je 100 Watt toevoert aan de loop staat hier helemaal los van, m.a.w. de antenne is altijd optimaal afgestemd hoe de swr ook is.

Loop2 

Met 100 Watt en een swr van 1 op 2 komt er iets van 5 watt terug of zo maar dat houdt in dat de resterende 95 echt je antenne uit gaat. Daarnaast heb je weinig last van QRM omdat de Q zeer groot is en daardoor de antenne een scherpe piek heeft waar jij getuned zit, links en rechts van de band worden de signalen ik denk wel 30db onderdrukt als het niet meer is. Om maar niet te spreken van andere frequenties, daar is de antenne zo goed als doof.

Wat ook erg prettig is: je hebt zo goed als geen mantelstroom, de loop is altijd symmetrisch, je moet hem (als het even kan) alleen uit de buurt van metaal houden (minimaal 2m) dat beïnvloed het magnetische veld van de loop en daarmee je swr.

Sinds ik een loop heb, heb ik geen storing meer, nou had ik dat niet echt maar wat ik had is weg. De kleine loop zou op 20 een rendement hebben van rond de 65%. Da's niet zo veel zou je zeggen; dacht ik ook. Mijn ervaring is dat ik dat niet kan constateren als ik dat vergelijk met m'n bereik in zenden en de signalen die ik binnen krijg en vergelijk met de grote loop en de draad antenne, in beide gevallen presteert de kleine loop beter. Ik kan het signaal op 20 van mijn kameraad met de loop in Voorburg regelen tussen S5 en S9. Dit is dus een rechtstreeks signaal en niet gereflecteerd via de atmosfeer.

Heel verhaal, ik neem de kleine loop ook mee naar de camping heb ik 5 banden en zit niemand in de weg en stoor ik ook niemand. Het enige nadeel is dat je altijd je antenne moet afstemmen voor iedere kleine frequentie aanpassing, maar ook dat went heb ik gemerkt.

Wat mij betreft, ik had er veel eerder mee moeten beginnen."

Tot zover Bart's verhaal. Klinkt veelbelovend. Misschien iets voor een volgend RAZ-project, na de Isotron antenne. Die voldeed an sich, maar had het nadeel dat hij niet af te stemmen was. En dat is bij een loopantenne een must.