Nieuwe bent-element Yagi techniek getest

LFA2

LFA2Nieuwe bent-element Yagi techniek getest

FORCE 12 heeft de eerste Bent Element LFA2 serie Yagi geproduceerd, een ontwerp van G0KSC. (Letterlijk: verbogen-element antenne).

 

De versie op onderstaande foto is een 8.9 meter lange, 7-elements LFA2 (Loop Fed Array) waarvan de uiteinden van de reflector naar de loop toe gebogen zijn waardoor de voor/achterverhouding toeneemt en tevens de bandbreedte/SWR verhouding.

LFA2-big

Met een SWR van minder dan 1.1:1 van 50 tot 50.5 MHz, meer dan 12.8dBi versterking (staat altijd goed, dBi, maar dat is ongeveer 10.5 dBD – red.) en een gigantische voor/achter verhouding van 43dB, wordt dit een top-antenne zodra deze in productie gaat. Door zijn ongevoeligheid voor storing als gevolg van het LFA ontwerp zal het een zeer populaire antenne worden in steden en locaties met relatief veel storing.

Deze antenne is de eerste in een complete lijn van LFA2 Yagis. Andere modellen hebben zowel gebogen directors als reflectors waarmee de performance verbetert. Daarnaast zijn er modellen met meer dan één reflector. Door de uiteinden van de reflector naar de voedingsloop toe te buigen, verbetert de voor/achter verhouding met een solide 5 dB ten opzichte van een rechte reflector. Daarnaast wordt de SWR vlakker over een groter gebied.

De Amateur Antenne industrie (zowel commercieel als overig) heeft aangetoond dat het nog steeds mogelijk is om goede versterkingsresultaten te behalen met software waarvan de algoritmes al 30 jaar oud zijn en die nog steeds gebruikt worden voor optimalisatie. Maar om precieze resultaten te krijgen van antennes zoals de LFA2 is toch wel de laatste modelleer-software noodzakelijk.

Goede versterking is makkelijk te verkrijgen, maar om dan tegelijkertijd een vlakke SWR, goede voor/achter verhouding, goede bandbreedte en stabiliteit te behouden als het eens gaat regenen of andere wijzigende weersomstandigheden optreden, dat is een heel ander verhaal. Kijk maar eens naar de gangbaar verkrijgbare amateur-antennes. Als je al die factoren optimaal wilt hebben, dan moet je dus een LFA antenne nemen.

Op de FORCE 12 website zijn meer modellen te vinden en data waarop deze beschikbaar zullen zijn of bel Mark N5WEB van FORCE 12 voor meer informatie. Website te vinden op www.force12inc.com.

Als je deze antenne of een soortgelijke antenne zelf wilt bouwen dan kan dat ook: alle bouw-informatie is gratis beschikbaar op de antenne website van G0KSC, www.g0ksc.co.uk