JUMA zender voor 500kHz

TX500

TX500JUMA zender voor 500kHz

Ik schreef al eerder over de bouwkits van Finse radio-amateurs, de JUMA serie. In deze serie is weer een nieuw apparaat uitgekomen, de JUMA TX500. In Nederland is de 600m-band nog niet vrijgegeven, maar in steeds meer landen (zoals recent in Noorwegen ) komt deze band voor amateurs beschikbaar.

 

Er zitten wel een paar leuke bijzonderheden aan deze zender. De JUMA TX500 is een digitaal bestuurde CW zender en wordt verkocht als bouwpakket inclusief alle elektronische en mechanische componenten.

De eindtrap maakt gebruik van uitermate efficiënte CMCD (Current Mode Class D) techniek. Daardoor worden de eindtransistoren nauwelijks warm. De 60 Watt output wordt verkregen met slechts 5 ampere uit een 14 V voeding. Dat is dus 70W in, 60W uit. Zie ook de efficiëncy grafiek. De frequentie stabiliteit en spectrale reinheid van de JUMA TX500 zijn uitstekend.
De JUMA TX500 is geen transceiver, maar eigenlijk een bouwsteen voor je 500kHz station. Er zit een antenne omschakeling in zodat je 'm aan een externe 500 kHz ontvanger kunt hangen. De TX500 verbetert wel je RX performance met een ingebouwd smalband front-end filter en een inschakelbare 10dB/20dB voorversterker. Als je niet over een 500 kHz ontvanger beschikt, kan je de eveneens ingebouwde RX up-converter met groot dynamisch bereik inschakelen en naar de 500 kHz band luisteren op een 3.5 MHz (80m) ontvanger.

Daarnaast kan je de JUMA TX500 als zelfstandig werkend baken configureren. Je kunt er een CW bericht in programmeren en dat bericht continu als baken uitzenden.

Uiteraard kan je voor de transciever JUMA TX136/TX500 Windows besturingsssoftware downloaden. Dat is erg handig voor lage seinsnelheden omdat snelheden tot 0.1 wpm ondersteund worden. Zie hier een screenshot.

Er zijn nog veel meer lezenswaardigheden te vinden op de webpagina van de TX500. Je mag er nog niet mee zenden, maar bij gebruik als up-converter kan je alvast QRV worden op de band en zodra de band in Nederland vrijkomt ben je gelijk QRV. En met zijn 290 euro is de prijs zeker niet onredelijk te noemen.