ISS krijgt nog meer amateur-antennes

ISS

ISSISS krijgt nog meer amateur-antennes

De space shuttle Atlantis (STS-129), die vandaag 16 november gelanceerd wordt, heeft extra amateurradio antennes aan boord voor het International Space Station (ISS).

 

De astronauten zullen de antennes installeren en in bedrijf stellen tijdens de tweede ruimtewandeling van STS-129. Het amateurradio team zal de ruimtewandeling volgen via een NASA real-time teleconference call.

"De nieuwe antennes zullen voor veel amateurs die graag contact maken met de astronauten en kosmonauten de mogelijkheden voor het maken van een verbinding vergroten" zegt de Program Manager van de ARRL ARISS, Rosalie White, K1STO. "De banden die beschikbaar zijn voor verbindingen met de Columbus zijn 2 meter, 70 centimeter, L-band en S-band.

"Om te beginnen zullen de twee Ericcson radio' s (2 meter en 70 centimeter) die al in het ISS aanwezig zijn maar zelden gebruikt worden, verplaatst worden en in de Columbus geinstalleerd worden."

Het volledige verhaal is te lezen op
http://www.arrl.org/news/stories/2009/11/12/11195/?nc=1

Het is momenteel de bedoeling dat het ISS in zijn baan blijft tot 2015, maar er zijn momenteel discussies gaande om het leven van ISS te rekken tot 2020 of 2025.

Amateur Radio aan boord van het International Space Station (ARISS):
http://www.rac.ca/ariss