Eenvoudige antennemeetbrug

Antennemeter

AntennemeterEenvoudige antennemeetbrug

Soms is het handig om een idee te hebben waar de impedantie van je antenne ergens zit. Daar heb je natuurlijk wel dure antenne-analyzers voor, maar lang niet iedereen kan of wil dat betalen. Dat het niet altijd duur hoeft te zijn, bewijst dit eenvoudige schakelingetje.

 

Het schema is niet echt ingewikkeld en de onderdelen zullen de meeste amateurs wel in de junkbox hebben liggen:

Antennemeter

De werking is simpel: het is een uitvoering van de brug van Wheatstone . De twee 200 Ohm weerstanden vormen een spanningsdeler voor het toegevoerde signaal. Met de potmeter van 600 Ohm (praktijkwaarde 680 of 560 Ohm) wordt de brug in balans gebracht. En dat is het geval als de waarde van de potmeter gelijk is aan de waarde van de onbekende weerstand. Ik zeg met opzet weerstand en niet impedantie. Dat zijn verschillende dingen… De klinkstekkerbus kan gebruikt worden om een gevoelige hoofdtelefoon op aan te sluiten. Voer je een amplitude gemoduleerd signaal toe (bijvoorbeeld uit een meetzender) dan kan je de brug ook op het gehoor afregelen.

Antennemeter  

Voor het noodzakelijke meetsignaal kan een (QRP) signaal uit de set toegevoerd worden, uiteraard op de gewenste werkfrequentie. Met een meetzender gaat het ook, maar die heb je niet altijd bij je en de set uiteraard wel. IJking kan geschieden door een aantal bekende weerstanden met de brug te verbinden en met de potmeter de meteruitslag op minimaal te draaien. Daarna kan de brug gebruikt worden om een idee te krijgen van je antenne-impedantie. Een eenvoudig, maar nuttig hulpmiddel voor wie wel eens wat met antennes experimenteert, bijvoorbeeld op de camping.