Meterschaal tekenprogramma

paneelmeter

paneelmeterMeterschaal tekenprogramma

In een reactie op mijn artikel over het aanpassen van de schaal van een paneelmeter stuurde Hugo PA2HW mijn een linkje naar de leverancier van een softwarepakket voor het tekenen van meterschalen.

 

Uiteraard was mijn methode meer de "armelui's-oplossing": het manipuleren van een bestaande schaal met foto-bewerkingssoftware (al dan niet in de I- of O-versie, ofwel Illegaal dan wel Officieel). Maar als je in plaats van een lineaire schaal iets logarithmisch of anderszins ingewikkelds wilt maken, dan wordt een foto-bewerkingsprogramma een onhandig stuk gereedschap. Het is immers geen ontwikkelgereedschap, maar bewerkingssoftware.

De firma Tonnesoftware levert een pakketje waarmee je wél een meterschaal van scratch af aan kunt ontwerpen. Het goede nieuws: de Basic versie is gratis. Het slechte nieuws: Dat heeft meteen een aantal beperkingen. Zo kun je met de Basic versie alleen een lineaire schaal tekenen. Gaat het dus om die bijzondere schaaltjes zoals Wattmeters etc. dan heb je er dus niets aan. Ook het font kan niet gekozen worden: dat is standaard Arial. De fontsize kan gelukkig nog wel gekozen worden. Meerdere schaalaanduidingen zijn ook niet mogelijk met de Basic versie. Geen graphics, geen highlights, alleen zwarte tekstkleur, geen additionele teksten mogelijk, alleen witte achtergrond… Dus dan kan je beter photoshoppen.

Maarrrrrr… Tik je $35 af (€22,67 met de wisselkoers van vandaag), dan kan je al die leuke dingen wél. Veel geld voor een enkel metertje, maar bij de wat grotere projecten – of als je als fervent hobbyist vaker een meter toepast die aangepast moet worden – haal je dat er snel uit.