Headset voor Yaesu FT817/857/897

headset

headsetHeadset voor Yaesu FT817/857/897

Van Berend PD7BS ontving ik een link naar een zelfbouwprojectje van I6IBE: een adapter waarmee je een goedkope PC-headset aan een Yaesu FT817/857/897 kunt knopen. Handig om je handen vrij te hebben tijdens het knutselen.

 

Ook ik ken het probleem: je zit 's-avonds lekker te solderen in de shack en dan volgt er een aanroep op de huisfrequentie. Als je die beantwoordt, zit je met de mike in je handen en waar een mike zit kan geen soldeerbout zitten. Een headset waarbij je de zender kunt inschakelen zou dan ideaal zijn. Maar een originele Heil headset kost je $139 ex verzendkosten en dat is weer een beetje veel om je handen vrij te hebben.

In de computershops of bij de Mediamarkt kosten die computer-headsets echter een habbekrats. Voor onder een tientje heb je zo'n ding. Moet je 'm alleen nog aan je set knopen. I6IBE heeft daar een mooie oplossing voor bedacht. Mijn Italiaans is dusdanig redelijk dat ik het wel kon vertalen. Allereerst maar even het schema:

schema6

Het idee is simpel: er wordt gebruik gemaakt van de microfoonaansluiting van de FT817/857/897 en dat is een standaard RJ45 (netwerk)stekker. De hoofdtelefoon(cuffia)-aansluiting wordt met een kabeltje rechtstreeks doorgezet naar een 3,5mm jackplug die in de externe luidsprekeraansluiting van de set geprikt wordt. Dit omdat het LS-signaal niet op de Mic-aansluiting beschikbaar is. Die loopt dus helemaal buiten de schakeling om.

De 5V aansluiting wordt gebruikt om de (meestal condensator) microfoon van de headset van spanning te voorzien. Ik heb me even het hoofd gebroken over een condensator van "150k" maar al rekenend kom ik tot de conclusie dat het 150nF moet zijn. Er zit een instelpotje op om de modulatie-diepte in te stellen, en een drukknop voor de PTT. De aansluitingen van de Microfoon stekker zijn als volgt:

schema2

"contatti utilizzati" staat voor "gebruikte aansluitingen". Zoals je ziet worden er maar 4 contacten gebruikt in de stekker. Het geheel wordt dan met twee 3,5mm bussen, een drukknop en een schakelaar in een plastic kastje gebouwd. De schakelaar wordt parallel aan de drukknop gezet. Als je kort wat wilt zeggen, gebruik je de drukknop. Maar bij een langere doorgang zet je de schakelaar om en heb je je handen vrij om lekker verder te knutselen tijdens het QSO.

foto5

Nog meer details:

foto4 

Het hele spul komt er dan als volgt uit te zien:

Overzicht

Van boven naar beneden zie je dan de "cuffia / microfono per PC" ofwel de goedkope PC headset, de "adattatore cuffia microfono" ofwel de headset adapter, en de "adattatore BF FT817-897" wat een verloopkabeltje is van de 6,3mm naar de 3,5mm stekker. Nog even kort het schema:

schema

En als alles dicht zit, ziet het er als volgt uit:

afgemonteerd

Het spreekt voor zich: Mic gaat in de microfoonaansluiting van de Yaesu, Cuffia in de externe LS-aansluiting, mic en phone zijn de respectievelijke aansluitingen voor de goedkope PC-headset, en alleen de kreet "ptt look" kan ik niet helemaal plaatsen. Misschien bedoelde hij "lock"?? Hoe dan ook, de bediening moge duidelijk zijn.

Met enige aanpassing van de Mic connector is het schema vast ook wel inzetbaar voor andere sets.

Opmerking van Hugo PA2HW: de weerstand van 4k7 in serie met de LED is wat aan de kleine kant. Die mag rustig verkleind worden naar 470 Ohm waarmee ongeveer 7mA gaat lopen door de LED. Voor high-brightness LEDs mag de weerstand ca. 2k7 zijn.