Ham-mag niet meer gratis

ham-mag logo

ham-mag logoHam-mag niet meer gratis

En weer een gratis blad voor de radio-amateur gesneuveld door de commercie. Het gratis blad Ham-mag dat sinds een jaar verstuurd wordt aan geïnteresseerde radio-amateurs van over de hele wereld, is sinds 1 januari van dit jaar niet meer gratis.

 

Gezien de grote hoeveelheid nieuwsbronnen die ik altijd lees, kan ik niet overal voor betalen. Dan zou ik alleen aan het lezen al een vermogen kwijt zijn HI. Ik was geabonneerd op het Belgische VRA-Informatief , en dat sneuvelde als eerste. Was het in eerste instantie gratis, sinds 1 januari moet voor de volledig digitale uitgave €10 per jaar betaald worden als "sympatisant". Als reden wordt opgegeven dat de papieren uitgaven volledig verdwijnt. Er zou geen enkele stimulans meer zijn om lid te worden van de VRA als je het blad gratis kunt krijgen. En dus moet betaald gaan worden.

En nu moet dus ook betaald gaan worden voor het internationale blad Ham-mag . De aanleiding daarvoor is eenvoudig: Geld. Servers en datatransfer moeten betaald worden. En omdat initiator Vincent F5SLD er niet in geslaagd is voldoende sponsors/adverteerders/donateurs te vinden, moet nu ook voor dit blad betaald worden. Overigens had Vincent ook nog eens moeite om het blad elke maand gevuld te krijgen. Om die reden kan je nu nog steeds 6 maanden gratis het blad ontvangen indien je een bijdrage in de vorm van een artikel levert… Anders betaal je $15 voor een jaarabonnement.

Enthousiaste amateurs die kennelijk nooit een businessplan hebben gemaakt voor hun initiatief en er na een tijdje achter komen dat in een maandelijks blad veel tijd en geld gaat zitten. Denk dus maar eens aan onze sponsor HTA-systems die het mogelijk maakt dat deze website al meer dan 3 jaar in de lucht is zonder dat het de vereniging geld kost…