Marsverkenner Spirit uitgereden

mars-spirit

mars-spiritMarsverkenner Spirit uitgereden

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA ziet af van verdere pogingen om de Marsverkenner Spirit los te wrikken uit de broze bodem van de rode planeet. Dat heeft de NASA dinsdag bekendgemaakt.

 

De Spirit is sinds januari 2004 actief op Mars. Vorig jaar april kwam het voertuig vast te zitten. De NASA probeerde in de afgelopen maanden een oplossing te vinden voor het probleem, maar heeft nu besloten dat de verkenner verder gaat als stilstaand onderzoeksplatform.

De Marsverkenner heeft alle verwachtingen overtroffen. Aanvankelijk dachten deskundigen bij de NASA dat de Spirit na drie maanden de geest zou geven. In de afgelopen zes jaar heeft het voertuig al meer dan 250.000 foto's van de oppervlakte van Mars naar de aarde gestuurd.