Antenneregister in aantocht

Antenneregister in aantocht

 

Afgelopen december bleek dat de overheid toch nog een klein kerstcadeautje voor de zendamateur in petto had. Op 22 december 2009 verscheen in het Staatsblad een wijziging van het Frequentiebesluit met de instelling van een openbaar antenneregister.
En ja, ook de zendamateur moet volgens dit gewijzigde Frequentiebesluit gegevens over zijn antenne gaan aanleveren.

Nu valt het met de hoeveelheid gegevens wel mee: in het register komt alleen te staan wat voor vergunning u heeft (N of F) en op welke plek uw antennes staan. Dat laatste wel op 15 meter nauwkeurig in GPS-coordinaten (World Geodetic System 1984) op te geven.
Verder zegt het besluit dat hetgeen ter uitvoering nog nodig is,  bij ministeriële regeling kan worden geregeld.
Kennelijk heeft onze minister van economische zaken tijdens het kerstreces doorgewerkt want al op 31 december 2009 verscheen in de Staatcourant de Regeling openbaar antenneregister. En daarin staat dat de zendamateur  zijn gegevens moet  aangeleveren. En hoe dan? Daarover is de regeling heel duidelijk: de zendamateur verstrekt die gegevens digitaal aan de minister.

Agentschap Telecom is druk bezig de in de toelichting op het Frequentiebesluit vermelde applicatie te ontwikkelen waarmee u t.z.t. in een paar minuten de gewenste gegevens bepaalt en doorgeeft. Het antenneregister komt eraan en VRZA en VERON blijven deze zaak nauwgezet volgen.