Tiener maakt radio voor onder de grond

grot

grotTiener maakt radio voor onder de grond

Hoe een gebrek aan kennis van geschiedenis en radiotechniek tot dwaze uitspraken kunnen leiden, blijkt uit de volgende berichtgeving: "Een 16-jarige jongen uit de Amerikaanse stad Los Alamos heeft een probleem opgelost waar makers van mobiele telefoons al jaren tegenaan lopen. Alexander Kendrick is namelijk de uitvinder van een lage-frequentieradio waarmee hij van diep onder de grond tekstberichtjes kan versturen."

 

Het verhaal gaat nog even door:

"Het is Kendrick gelukt om van maar liefst 300 meter onder de grond een bericht te sturen door gebruik te maken van lage frequentiesignalen. Aangezien zijn zelfgemaakte apparaat een goede anderhalve meter groot is, is het nog een beetje te groot om praktisch te zijn bij het verkennen van grotten. Desalniettemin zien onderzoekers wel potentie. Zo zou het apparaat levens kunnen redden tijdens ondergrondse expedities of bij reddingsacties.

Ook heeft de uitvinding potentie in de mobiele telefoonindustrie. In tunnels en kelders blijft het voor veel gebruikers een probleem met het hebben van genoeg bereik om te kunnen bellen of sms'en. Wellicht dat Kendrick's idee ook hiervoor aangepast kan worden.

Het heeft de jongen zelf in elk geval geen windeieren gelegd. Kendrick heeft de 2009 Science Fair gewonnen en ontving een nieuwe computer, een trip naar Zwitserland en 12.000 dollar."

Snel verdiend voor een idee van meer dan 60 jaar oud. In de tweede wereldoorlog werd immers door onderzeeërs al gebruik gemaakt van VLF communicatie om ook onder het wateroppervlak nog te kunnen communiceren. En grot-onderzoekers kennen het fenomeen eveneens: zoek maar eens op Cave Radio en je komt interessante artikelen tegen over het gebruik van dit soort radio's. Op deze site is zelfs te lezen dat in april 1998 al tot 350 meter diepte 'crystal clear' verbindingen konden worden gemaakt. Niets nieuws onder de zon; gevalletje slecht achtergrond onderzoek van de journalist(en) in kwestie. Kendrick mag de VLF-communicatie dan herontdekt hebben, hij heeft het zeker niet uitgevonden…