Passieve CW Audio Filter kit

CW filter kit

CW filter kitPassieve CW Audio Filter kit

Een van de grote problemen met de ontvangst van CW is het buitenhouden van stations die dicht tegen je frequentie aankruipen. Moderne sets hebben daarvoor DSP's waarvan je de bandbreedte en centerfrequentie naadloos kunt instellen. Maar veel CW-operators vinden die DSP's maar een onrustig signaal geven.

 

Een bekend probleem met passieve filtering is b.v. "ringing" (waar een filter door de hoge Q langzaam uitdempt wat de toon lijkt te verlengen). DSP-filters echter vervormen het CW signaal, terwijl er daarnaast een constante breedband-ruis op de uitgang staat. En dat is vermoeiend luisteren.

Ed W3NQN brengt zijn passief CW filter al sinds 1980 onder de aandacht van de echte CW-fanaten, en hij heeft zijn filter sinds die tijd alsmaar verbeterd en verfijnd waardoor geen ringing optreedt. De specificaties liegen er dan ook niet om: een 3dB-bandbreedte van tussen de 250 en 270 Hz (afhankelijk van de gekozen centerfrequentie) en een 30dB bandbreedte van 567Hz. En dat mag uitstekend genoemd worden.

Het filter is via Ed's website voor $50 te bestellen (ex verzendkosten) en dat is met de wisselkoers van vandaag €33,48. Doordat het een passief filter is dat tussen je hoofdtelefoon en de set geschakeld wordt, is het voor elke set toe te passen zonder ingrepen in het inwendige van de set. De resultaten zijn volgens de gebruikers (waaronder Theo PA3GHJ) "opmerkelijk". Het levert je weer een avond bouwplezier op en voor de kosten hoef je het niet te laten.