Nieuwe revolutionaire legerradio

ouwe legerradio

ouwe legerradioNieuwe revolutionaire legerradio

Iedereen is gek op zijn of haar smartphone omdat er GPS op zit, je kunt internetten, en nog veel meer leuke snufjes heeft. Je kunt er zelfs zo af en toe mee bellen.

 

Maar hoe zou het zijn als er een computer programmaatje op zou draaien dat je smartphone in staat zou stellen niet alleen als telefoon te werken, maar tevens automatisch WiFi netwerken te detecteren, televisie-uitzendingen te ontvangen, als navigatie-systeem te werken en amateur- of walkie-talkie frequenties (LPD/PMR) te gebruiken?

Ingenieurs van de Amerikaanse marine en landmacht werken aan een zogenaamd “universeel radio” platform in Fort Monmouth, N.J. Zij hopen de weg vrij te maken voor de ontwikkeling van “cognitieve radio” voor universiteiten, de private industrie en andere defensie-organisaties.

Het Communications-Electronics Research, Development and Engineering Center (CERDEC) is een Software-Defined Radio lab aan het opzetten dat gaat samenwerken met het Marine onderzoekslaboratorium. Zij zullen eerder werk dat verricht is aan het Joint Tactical Radio System gaan overzetten naar de GNU open-source, gratis software omgeving voor radio's.

Tim Leising, directeur van het Software-Defined Radio lab bij CERDEC, zegt dat zijn groep zich richt op het ontwikkelen en testen van toekomstige software defined radios op het GNU platform ter bevordering van de samenwerking en het delen van informatie via netwerkverbindingen.

In hardware-defined radio ligt de manier van ontvangen en zenden vast door de techniek en de mechanica van het desbetreffende apparaat. Een autoradio is gebouwd met elektronica en hardware waarmee AM en FM signalen ontvangen kunnen worden en weergegeven worden via het geluidssysteem. Door aan een knop te draaien of erop te drukken vertel je het apparaat welk signaal hij moet oppikken.

Maar een Software-defined radio gebruikt een computerprogramma om te bepalen hoe signalen uitgezonden en/of ontvangen worden, en dat zichzelf calibreert en afstemt.

Voor het ministerie van defensie betekent dit type cognitieve radio een een baanbrekende stap vooruit in mobiele communicatiemogelijkheden. Het stelt troepen niet alleen in staat om meerdere modes te gebruiken, maar ook om makkelijk om te schakelen tussen radiofrequenties en netwerktypes. Geen knoppen betekent dat er geen tijd of aandacht verloren gaat met het proberen op een bepaald kanaal af te stemmen met de radio.

Lees het volledige artikel op:
http://science.dodlive.mil/2010/02/05/armys-smart-radio-the-best-thing-in-radio-since-stern/