LORAN-C wellicht toch gered

loran-c

loran-cLORAN-C wellicht toch gered

Al een jaar geleden werd aangekondigd dat de Amerikaanse kustwacht wilde stoppen met het volgens velen verouderde navigatiesysteem LORAN-C. Maar nu het zover is , wordt men een beetje zenuwachtig en worden er pogingen ondernomen om het systeem alsnog te behouden, met de hulp van radio-amateurs.

 

In de ochtend van 11 februari draaide President Obama het besluit terug, en deed daarbij een beroep op amateur radio vrijwilligers om te helpen bij de situatie. "Vandaag vragen wij radioamateurs, ook bekend als "hams", te helpen bij het redden van het LORAN systeem. Hams kwamen hun land te hulp in de Tweede Wereldoorlog, waarbij ze meer dan 30.000 radio-operators leverden. Vandaag vragen we 500 amateur radio vrijwilligers het systeem in de komende vijf jaar draaiend te houden."

Details waren nog vaag tijdens de persconferentie, maar in een persbericht later op de dag stond dat vrijwilligers alleen kost en inwoning in de LORAN stationsfaciliteiten zou ontvangen, en dat het programma een half miljard dollar zou besparen in de komende 20 jaar. FCC lid Julius Genachowski juicht de beslissing toe en merkt op dat radioamateurs bekend staan om hun technische vaardigheid met verouderde systemen en technieken uit de tweede wereldoorlog, en dat zij de beste kandidaten zijn om het overbodig gekwalificeerde systeem de komende decennia aan de praat te houden. (Zegt iets over de gemiddelde leeftijd van die amateurs, HI – red.)

Republikeinen uit de senaat die enkele dagen geleden nog kritisch waren over de overheid vanwege het nemen van een "domme beslissing" om LORAN te deactiveren waarmee de "nationale veiligheid" gecompromitteerd zou worden, brachten nu een verklaring uit in antwoord op de ommezwaai waarin het besluit LORAN in de lucht te houden gekwalificeerd wordt als "een ander voorbeeld van roekeloze uitgaven die het begrotingstekort zal laten oplopen en de vrijheid in gevaar zal brengen", en zwoeren alle pogingen om het systeem draaiende te houden te blokkeren.

ARRL ambtenaren waren enthousiast over het besluit, waarin werd aangekondigd dat alle amateurs die als vrijwilliger bij de LORAN stations gaan werken /L aan hun roepnamen mogen toevoegen, om het redden van het LORAN netwerk te vieren.

Reacties op de inspanningen om LORAN te redden op amateur radio forums en in de lucht waren vermengd met vele vragen, zoals bijvoorbeeld of CW vaardigheden nodig zouden zijn van vrijwilligers, om er zeker van te zijn dat alleen technisch gekwalificeerde personen de LORAN zenders gaan bedienen.

Wordt ongetwijfeld vervolgd…