Betere telefooncamera’s door nieuwe chip

chippie

chippieBetere telefooncamera's door nieuwe chip

De kwaliteit van camera's in mobiele telefoons zou de komende tijd wel eens flink kunnen toenemen. Hardwarebedrijf InVisage heeft een nieuw soort chip ontwikkeld waarmee scherpere foto's gemaakt kunnen worden. 

 

De QuantumFilm-chips kunnen tot 95 procent van het licht in een kamer opvangen, tegenover de 25 procent van huidige image-sensoren. Hierdoor kunnen tot vier keer scherpere foto's gemaakt worden. Ook het dynamisch bereik wordt verdubbeld. Dat wil zeggen dat er meer gradaties van licht en donker op de foto's te zien zijn.

De kern van de chip is een zelfde soort siliconenchip als dat er momenteel al gebruikt wordt. De kneep zit hem in de zogenaamde 'quantum dots'-laag. Dit zijn miniscule halfgeleiders met nieuwe lichtvangtechnieken. De chip onder dit laagje wordt vervolgens gebruikt om het opgevangen licht om te zetten in een digitale foto.

De ontwikkelaar stelt dat bestaande chipfabrieken makkelijk omgebouwd kunnen worden omdat de gebruikte chips gemeengoed zijn. De enige toevoeging is het quantum dots-laagje. De eerste telefoons met deze nieuwe chip moeten eind dit jaar uitkomen. Het is nog niet bekend welke telefoonproducenten deals hebben gesloten met InVisage.