Powerline ruïneert radio-ontvangst

Belkin Gigabit

Belkin GigabitPowerline ruïneert radio-ontvangst

Net als je denkt dat het niet erger kan, verzinnen ze weer een nieuw product om je ontvangst eens goed om zeep te helpen: de firma Belkin heeft een Gigabit-starterkit op de markt gebracht waarmee je nu nóg sneller kunt internetten via het lichtnet, en je ontvangst nu niet alleen in het HF gebied vakkundig om zeep geholpen wordt, maar zelfs tot 370MHz…

 

Hoe komt het toch dat powerline adapters zo storen? Wel, dat komt omdat de bekabeling in woningen niet gelegd zijn met het doel zoveel mogelijk HF-emissie tegen te gaan. Als twee geleiders dicht bij elkaar liggen – en met "dicht" wordt dan minder dan een tiende golflengte bedoeld – heffen de magnetische velden van de geleiders elkaar op die frequentie zo goed als op en is er nauwelijks sprake van uitstraling. Maar in een huis lopen de geleiders niet overal parallel. De nulleiding wordt immers naar de lamp geleid, vandaar gaat een schakeldraad naar de schakelaar in de muur waar de fase vanuit de meterkast aankomt. Op die manier is geen feeder, maar een loop-antenne gecreëerd. Dus:
[  ] Geschikt
[X] Ongeschikt
Desondanks worden er door fabrikanten nog steeds verwoede pogingen gedaan om dit soort apparaten op de markt te brengen, met kennelijk in het achterhoofd dat die paar mensen die daar nog last van hebben, tot een uitstervende minderheid behoren. Maar Belkin maakt het met dit product wel érg bont.

Waar de eerdere PLC-producten de HF-ontvangst al grondig verziekten, gaat Belkin nog een stapje verder. De geteste gigabit apparaten hadden weliswaar een vorm van notching (filtering) voor de amateurfrequenties op HF, inclusief 60m, maar dat was overduidelijk niet het geval voor de 2m band, de VHF-luchtvaartband (!), de DAB-band, de FM-band enz. tot aan 370MHz. Een DAB-radio die vrolijk stond te spelen, stopte er abrupt mee zodra de PLC-apparaten ingeschakeld werden. Zelfs apparaten met (UHF) afstandsbediening werden gestoord. (Noot van de redactie: in de VS wordt voor draadloze afstandsbedieningen 300MHz gebruikt, waar dat in Europa 433.92MHz is. Dat hoeft bij ons dus niet persé het geval te zijn).

Kortom: koop die dingen niet als je hobby je lief is, en raadt ze ook iedereen af om ze te kopen. De volledige test is hier te lezen, voor geïnteresseerden.