India gaat digitaal

drmlogo

drmlogoIndia gaat digitaal

Juichverhaal in de nieuwsberichten vandaag: Het Digital Radio Mondiale (DRM) Consortium is blij met de instemming van de Indiase overheid met het plan van All India Radio (AIR) om haar uitgebreide zendernetwerk te gaan digitaliseren op basis van de DRM standaard.

 

"India is een van de eerste landen in de wereld dat zo'n uitgebreid en goed onderbouwd plan om haar radio-infrastructuur te moderniseren volgens de wereldwijde open DRM techniek in praktijk brengt, en daarmee haar 1,2 miljard inwoners verzekert van voldoende bereik en tevens verbeterde radiodiensten."

India’s Cabinet Committee on Infrastructure gaf op donderdag 8 april haar goedkeuring aan het voorstel van het Ministerie van Informatie en Omroep met betrekking tot het 11e Plan tot Digitalisering waardoor 9,2 miljard roepie (ongeveer 139 miljoen Euro) toegekend wordt aan AIR om naar digitaal over te gaan, waarmee 70 procent dekking in het land wordt gehaald. 

Door de overgang naar digitale uitzendingen zal AIR verbeterde radio-diensten kunnen leveren die kristalheldere ontvangst bieden, een betere beleving door de luisteraar met toegevoegde functionaliteiten zoals automatische afstemming op basis van stationsnaam,  interactieve gebruikersinterface door digitale schermen die slide-shows kunnen tonen en nog veel meer diensten zoals EPG en Journaline.

Het digitaliseringsplan omvat de installatie van 40 digitale (voor DRM geschikte) zenders en daarnaast andere digitale verbeteringen en netwerken voor zowel de staatsradio als -televisie.

All India Radio (AIR) begon haar conversie naar digitaal en de omarming van de DRM standaard na jarenlang intensief veldonderzoek en testen die al in 2007 startten, met in haar ogen de meest ‘robuuste, betrouwbare’ technologie. Afgelopen jaar begon men al met regelmatige DRM uitzendingen met een van de hoogvermogen kortegolfzenders welke zich in Khampur bij Delhi bevindt en dit jaar verkreeg men twee hoogvermogen middengolf DRM zenders.

Wat het ambitieuze plan niet vermeldt, is hoe de over het algemeen straatarme bevolking aan het geld moet komen voor nieuwe, ongetwijfeld dure, DRM ontvangers om over al deze fantastische mogelijkheden te kunnen bschikken…