Regeling voor ATOF gewijzigd

atlogo

atlogoRegeling voor ATOF gewijzigd

Per 1 april 2010 is de regeling voor Aanvullende Toestemming Onbemand Frequentiegebruik (ATOF) gewijzigd in een beleidsnotie voor vergunningen voor onbemand frequentiegebruik radiozendamateurs.

 

Met de inwerkingtreding van deze beleidsnotitie kunnen nu ook vergunningen worden uitgegeven voor digitale spraak- en data-toepassingen in de 2 m, 70 cm en 23 cm amateurbanden. Deze beleidsnotitie is tot stand gekomen in overleg met de landelijke verenigingen VERON en VRZA en biedt de amateurgemeenschap de gevraagde mogelijkheden voor technische innovaties.

Doel van de beleidsnotitie

Radiozendamateurs maken gebruik van frequentieruimte en mogen hiermee allerlei experimenten uitvoeren. Dit kan onder de voorwaarde dat zij bij het amateurstation aanwezig zijn. Onder speciale voorwaarden kunnen radiozendamateurs een vergunning krijgen voor experimenten zonder dat zij daarbij aanwezig zijn, oftewel onbemand frequentiegebruik.

Onbemande stations: bakens en relaisstations

De onbemande stations zijn te onderscheiden in bakens en relaisstations. Bakens worden gebruikt voor propagatieonderzoek terwijl relaisstations primair bedoeld zijn als hulpmiddel voor de communicatie tussen draagbare en mobiele amateur-stations. Daarnaast kan men met onbemande stations netwerken opbouwen. Frequenties waarop 24 uur per dag wordt uitgezonden, zijn niet beschikbaar voor radiozendamateurs die bemand willen experimenteren en uitzenden. Daarom is voor onbemande stations een plan gemaakt zodat diverse experimenten elkaar niet in de weg zitten.

Zie site van het AT voor meer informatie.