Experimentele AM pyriet-kristalzender

AM pyriet-kristalzender

 

Naast het gebruik als detector voor kristalontvangers is het  met een klompje pyriet (ijzerdisulfide)  mogelijk een onderdeel te maken dat een “negatieve weerstand “ laat zien. Met deze primitieve halfgeleider en een afgestemde LC-kring kun je vervolgens een simpel zendertje bouwen.

K7NS, Nyle Steiner, is het in 2001 gelukt om een simpele pyriet-oscillator te bouwen die in het middengolf gebied werkt. Hij ontdekte dat, door een koolmicrofoon in serie met 2 stuks  batterijen te zetten, er een AM gemoduleerd signaal ontstond.

 http://home.earthlink.net/~lenyr/iposc.htm

Rond 1920 heeft een aantal pioniers met pyriet geëxperimenteerd en een van de eerste halfgeleiders gerealiseerd (waarschijnlijk zonder dat ze het zelf wisten).

Het mineraal pyriet of ijzerkies is de natuurlijke vorm van ijzer(II)disulfide (FeS2). Het vormt vaak goed gevormde kristallen in de vorm van een kubus met karakteristieke striaties (krassen in het kristal) en met een goudachtige glans. Het wordt wel kattengoud of gekkengoud (van het Engelse fool's gold) genoemd omdat het soms voor goud aangezien werd.

 http://nl.wikipedia.org/wiki/Pyriet

 Nyle heeft een simpele driehoeks-constructie bedacht (“pickup arm”) die ervoor zorgt dat een dunne koperdraad (“catwhisker”) van bovenaf op het pyriet drukt. Op die manier is het eenvoudig plekken op het pyriet te vinden waarmee een negatieve weerstand (“versterking”) gerealiseerd kan worden.

Het circuit waarmee Nyle zijn spraaksignaal op een middengolf radiootje heeft kunnen beluisteren ziet er erg eenvoudig uit:

 

 Het bleek moeilijk te zijn radio signalen met een frequentie hoger dan 2 MHz te realiseren. Als “versterker”werkt het pyriet  het best in het middengolf gebied (rond 500 kHz).

Voordat je je HF-set van de hand doet, lees eerst deze aanbeveling van Nyle:

" Do not sell your expensive radio just yet. This circuit is far from being a replacement. It is extremely finicky to adjust and is not great for staying in adjustment. However, I can usually find a setting where the circuit can be run for a number of minutes while I walk away and do something else. The biggest feature this circuit has to offer is the thrill of watching it run "